Monday, 29 September 2014

Hukum Seorang Bapa Memeluk dan Mencium Anak Perempuannya Yang Sudah Baligh

Hukum Seorang Bapa Memeluk dan Mencium Anak Perempuannya Yang Sudah Baligh


Hukum Seorang Bapa Memeluk dan Mencium Anak Perempuannya Yang Sudah Baligh

Soalan :

Apakah hukum seorang bapa memeluk dan mencium anak perempuannya sendiri yang telah baligh dan dewasa?

Jawapan:

Seorang bapa memeluk dan mencium anak perempuannya di bahagian kepala, pipi atau antara kedua matanya dalam bentuk kasih sayang adalah harus, sekalipun anak perempuannya telah baligh, besar dan dewasa dengan syarat bebas dari fitnah atau bebas dari rangsangan syahwat.

Namun dilarang dari mencium mulut, kerana ciuman mulut hanya di antara suami dan isteri kerana kebiasaannya ia dapat merangsangkan syahwat. Pernah ditanya kepada al-Imam Ahmad: “Bolehkah seorang lelaki mencium wanita yang mahram dengannya?” Jawab Imam Ahmad:

Maksudnya:  “(Boleh) Jika dia (lelaki itu) baru pulang dari permusafiran, dan dia tidak bimbangkan dirinya (dari fitnah).”

Kata Ibn Muflih:

Maksudnya: “akan tetapi tidak boleh melakukan ciuman pada mulut sama sekali, (sebaliknya) pada dahi atau kepala.” (al-Adab al-Syar’iyyah 2/256)

Di dalam al-Iqna’ (3/156) dinyatakan pula:

Maksudnya:  “Dan tidak mengapa bagi yang baru pulang dari permusafiran mencium wanita-wanita mahram dengannya, jika dia tidak bimbangkan (fitnah) terhadap dirinya. Akan tetapi jangan melakukan ciuman pada mulut, sebaliknya pada dahi atau kepala.”

Di dalam al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah 13/130 dinyatakan:

Maksudnya: “Tidak boleh bagi seseorang lelaki mencium mulut lelaki lain atau tangannya atau anggota lain, demikian juga tidak boleh seorang wanita mencium wanita lain, berpelukan dan bersentuhan badan dan seumpamanya. Semua itu (dilarang) jika dalam bentuk bersyahwat. Perkara ini tiada perbezaan di kalangan fuqaha’… adapun jika ciuman itu bukan pada mulut dan dalam bentuk kebaikan dan kemuliaan atau bertujuan kasih sayang ketika bertemu dan berpisah, maka tidak mengapa.”

Pernah ditanya kepada al-Syeikh Ibn Baz RH: “Apakah boleh seorang lelaki mencium anak perempuannya yang telah dewasa dan melepasi umur baligh, sama ada anak perempuan itu telah berkahwin atau belum, sama ada ciuman di tangan atau mulutnya dan seumpamanya. Jika anak perempuannya yang menciumnya di tempat-tempat itu apa pula hukumnya?”

Jawab beliau: “Tidak mengapa seorang lelaki mencium anak perempuannya yang telah dewasa mahupun yang kecil tanpa syahwat, dan dilakukan di pipi jika anak perempuan itu telah besar berdasarkan apa yang telah thabit daripada Abu Bakr al-Siddiq RA, yang pernah mencium anak perempuannya ‘Aisyah RA di bahagian pipi. (Namun) ciuman pada mulut kadang-kadang boleh menimbulkan syahwat, maka tidak melakukannya adalah lebih afdhal dan lebih berhati-hati. Demikian juga anak perempuan seseorang, boleh mencium bapanya di hidung atau kepada tanpa syahwat. Adapun jika beserta dengan syahwat, maka diharamkan semua perkara itu bagi mengelak fitnah dan menutup jalan kepada perkara yang keji.” (Fatawa Islamiyyah 3/78,79)

Wallahu a’lam

sumber


Share:

Cara Memanjangkan Hayat Bateri Telefon Bimbit Anda

Cara Memanjangkan Hayat Bateri Telefon Bimbit Anda


Seperti yang semua maklum, zaman sekarang terlalu banyak telefon bimbit atau handphone yang canggih dijual dipasaran.tapi sangat kurang diantara kita untuk menjaga bateri telefon bimbit.khususnya buat pengguna smartphone..banyak function dan feature yang awsome lagi bombastic di phone.tapi sayangnya bateri habis macam air je..nak always ada bateri kena usung skali powerbank..apa kata cube tips ni.


1. Off handphone ketika dicas
Pastikan handphone anda dalam keadaan off semasa mengecas kerana arus elektrik yang keluar masuk akan merosakkan molekul dalam bateri kerana terdapat penambahan beban dalam proses kimia dalam bateri.

2. Elakkan cas handphone di dalam kereta
Komponen bateri handphone mudah rosak jika selalu menggunakan pengecas di dalam kereta. Hal ini demikian kerana arus elektrik di dalam kereta tidak stabil dan ini memberikan kesan buruk kepada bateri handphone.

3. Habiskan bateri(empty) sebelum dicas
Untuk mengelakkan “memory effect” pastikan bateri handphone betul-betul habis sebelum ia dicas semula.

4. Elakkan haba
Haba yang tinggi menyebabkan bateri mudah rosak. Paling berbahaya adalah bateri juga mungkin akan meletup akibat haba yang terlampau tinggi.

5. Sentiasa mengawal
Mengecas terlalu lama boleh menyebabkan bateri mudah rosak dan menggelembung. Jadi, elakkan mengecas handphone terlalu lama atau “over charge”.

6. Pastikan bateri penuh sewaktu pertama kali dicas
Tempoh mengecas bateri handphone untuk kali pertama adalah berbeza-beza mengikut jenis bateri. Selalunya untuk kali pertama mengecas handphone baru dibeli adalah selama 3 jam. Untuk bateri jenis Ni-Mh dan Ni-Cd ia memerlukan masa selama 8 jam untuk dicas kali pertama.

7. Jangan guna handphone semasa sedang dicas
Menggunakan handphone ketika mengecas adalah sangat-sangat berbahaya dan boleh mengundang kecelakaan. Bateri akan mudah menjadi panas jika digunakan sewaktu mengecas. Selain itu, ini boleh menyebabkan bateri mudah rosak dan meletup.

sumber


Share:

Monday, 15 September 2014

COOL : Inilah Aplikasi Paling Berguna Untuk Jejak Si Pencuri Telefon Pintar Anda

Inilah Aplikasi Paling Berguna Untuk Jejak Si Pencuri Telefon Pintar Anda

Kes-kes telefon pintar hilang kini telah menjadi kes yang biasa kita dengar, sama ada atas kecuaian diri ataupun akibat dicuri orang. Biasanya, jika telefon hilang, ia sememangnya menjadi satu masalah yang besar kepada pemilik telefon. Dan biasanya kes-kes seperti ini sukar untuk diselesaikan.

Terdapat banyak aplikasi-aplikasi di Play Store yang mengatakan boleh menemukan semula telefon yang hilang. Tapi kebanyakan aplikasi ini sukar digunakan. Terbaru penulis terjumpa satu aplikasi yang begitu mudah digunakan, malah lebih efektif dari aplikasi-aplikasi lain.

Aplikasi LockWatch merupakan satu aplikasi android yang mempunyai cara mudah dan berkesan untuk menjejaki pencuri. Kelebihan aplikasi ini adalah, ia akan mengambil gambar selfie si 'pencuri' apabila dia memasukkan kod keselamatan atau 'pattern' yang salah.

Inilah Aplikasi Paling Berguna Untuk Jejak Si Pencuri Telefon Pintar Anda
Aplikasi ini mendapat 4.5 bintang di PlayStore dan rata-rata komen dari pengguna adalah positif.

Anda cuma perlu menginstall aplikasi ini ke telefon anda dan secara ringkasnya, berikut adalah cara aplikasi ini berfungsi :


  1. Telefon anda hilang atau dicuri
  2. Pencuri itu cuba membuka telefon anda dengan kod atau pattern yang salah
  3. LockWatch akan mengambil gambar 'selfie' pencuri berkenaan secara senyap dan maklumat lokasi dimana telefon anda berada.
  4. LockWatch dengan serta merta menghantar emel kepada anda berserta dengan gambar pencuri terbabit.
  5. Penulis sendiri sudah mencuba aplikasi tersebut, dan ternyata ianya berkesan! Berikut adalah contoh emel penulis terima apabila cuba membuka telefon dengan 'pattern' dan kod yang salah. 


Inilah Aplikasi Paling Berguna Untuk Jejak Si Pencuri Telefon Pintar Anda

Kalau dah ada gambar muka si pencuri, nak apa lagi? Bagi sahaja pada polis, pasti mereka boleh selesaikan..

Aplikasi ini patut menjadi salah satu aplikasi wajib di dalam telefon android anda. Aplikasi ini turut menawarkan notifikasi emel yang sama apabila kad sim ditukar! Tapi ciri itu hanya ada pada versi premium. Tapi apa salahnya berbelanja lebih sedikit untuk keselamatan telefon anda kan?

sumber


Share:

Cristiano Ronaldo Tuntut Gaji £500,000 (RM2.6 juta) Seminggu Untuk Ke EPL

cristiano ronaldo


BINTANG bola sepak dunia, Cristiano Ronaldo akan memecah rekod dunia dengan menuntut gaji sebanyak £500,000 (RM2.6 juta) seminggu kepada Manchester United atau Chelsea yang mahukan khidmatnya pada musim depan.

Pemain Real Madrid itu pada minggu lalu mengesahkan laporan Football Grapevine bahawa dia akan kembali beraksi untuk United pada musim panas akan datang.

Bagaimanapun Chelsea antara pasukan yang mahukan khidmat Ronaldo dan sedia menunaikan permintaan pemain berkenaan.

Rundingan bagi mendapatkan semula Ronaldo pernah dibuat United tetapi Madrid telah menawarkan gaji sebanyak  £350,000 seminggu untuk menyekat pemergian pemain Portugal terbabit.

Sejak itu juga, United memperbaharui kontrak Wayne Rooney dengan menawarkan gaji sebanyak £300,000 seminggu serta menggajikan penyerang baharu mereka, Radamel Falcao dengan nilai £390,000 seminggu.

Kontrak bernilai tinggi untuk Falcao itu telah dimetrai oleh Jorge Mendes iaitu individu sama yang menjadi ejen untuk Ronaldo.

sumber

Share:

4 Sebab Kenapa FAST AND FURIOUS 8 Kali Ini Lain Dari Yang Lain!

Recommend us on Google!

Artikel Terbaru

Baca Juga