December 2012 ~ Bila Han Bercerita

Friday, 28 December 2012

Banduan Tersangkut Semasa Melarikan Diri Kerana Terlalu Gemuk


Banduan Tersangkut Semasa Melarikan Diri Kerana Terlalu Gemuk

Tiga orang banduan di Brazil telah membuat satu lubang di dinding lokap mereka dan cuba untuk melarikan diri.

Tetapi mereka gagal kerana banduan pertama yang cuba melarikan diri tersangkut dalam lubang tersebut kerana terlalu gemuk. Dia terpaksa meminta tolong pengawai penjara untuk mengeluarkannya.

Banduan Tersangkut Semasa Melarikan Diri Kerana Terlalu Gemuk

Banduan Tersangkut Semasa Melarikan Diri Kerana Terlalu Gemuk

Banduan Tersangkut Semasa Melarikan Diri Kerana Terlalu Gemuk

sumber

Share:

COOL : Helmet Futuristik Untuk Ahli Bomba


COOL : Helmet Futuristik Untuk Ahli Bomba

C-Thru Smoke Diving Helmet ialah konsep helmet dengan paparan FLIR yang dibina dalam visor helmetnya. Helmet ini merupakan hasil idea Omer Haciomeroglu dan diharap dapat memudahkan tugas ahli bomba ketika "menyelam" dalam kepulan asap tebal.

Rekaan helmet ini diyakini mampu dihasilkan dalam tempih masa terdekat memandangkan teknologi yang sedia ada telah pun diterapkan pada helmet yang digunakan oleh juruterbang pesawat pejuang. Ada baiknya jika teknologi ketenteraan seperti ini digunakan untuk kebaikan awam. Sudah pasti banyak nyawa mampu diselamatkan sekiranya helmet C-Thru ini menjadi kenyataan.





Share:

Adik Elfira Loy Bertudung Kerana Mimpi Kiamat


Adik Elfira Loy Bertudung Kerana Mimpi Kiamat

Kehadiran adik kepada pelakon, Elfira Loy iaitu Ezlisa Loy, 16, pada sidang media drama terbaru Debunga Lalang, mencuri tumpuan kerana ramai kerana dia hadir dengan gaya bertudung.

Anak ketiga daripada empat adik beradik ini memberitahu sebenarnya niat mahu berhijab sudah timbul sejak tahun lalu lagi.

Namun hasrat itu hanya dilaksana sejak awal bulan ini selepas mengalami satu mimpi yang cukup mengerunkan dirinya.

“Baru-baru ni saya mimpi tentang hari Kiamat. Dalam mimpi tu, saya dalam perjalanan ke masjid. Tiba-tiba ada batu bulat-bulat jatuh dari langit.

“Saya sangat takut. Saya terus cari mama. Tapi mama tak ada. Ahli keluarga yang lain juga tidak ada. Saya takut sangat.

“”Kemudian saya tersedar. Saya terus lari ke arah mama dan menangis. Mama terkejut dan hairan kenapa saya menangis. Saya katakan yang saya mimpi hari Kiamat,” katanya yang dipetik melalu Malaysiadigest, di sini, hari ini.

Sebenarnya, sebelum ini sudah beberapa kali dia mimpi perkara yang sama, tetapi kali terakhir mimpi itu, dia tidak dapat mencari ibunya. Itu yang membuatkan dirinya berasa takut sangat.
Tambahnya, beberapa bulan sebelum itu, seorang rakannya yang menuntut di sekolah agama sering bercerita kepadanya tentang kisah-kisah nabi.

Sejak peristiwa itu ia bagai satu hidayah buatnya lalu dia nekad mahu serius berhijab.
Sungguhpun begitu, kata Ezlisa dalam pada perlahan-lahan mengubah penampilan dia memastikan kewajipan utama sebagai muslimah dilaksanakan dengan baik terlebih dalu misalnya memastikan solat lima waktu sempurna.

Dalam perkembangan lain, Ezlisa bakal muncul dalam Debunga Lalang menerusi Slot Akasia TV3, mulai 2 Januari 2013, jam 4 petang.

Selesai penggambaran tersebut dia akan memperlahankan karier lakonan buat seketika kerana mahu menumpukan pada pelajaran dan peperiksaan SPM.

sumber

P/s :alhamdulillah diberi kesedaran pada usia muda.. :)  lama gile tak hapdet blog dekat sebulan dah..LOL


Share:

Monday, 10 December 2012

COOL : Komputer Tertua Di Dunia Berjaya Di Hidupkan Semula


Komputer Tertua Di Dunia Berjaya Di Hidupkan Semula

Harwell Dekatron ialah merupakan komputer digital tertua di dunia kini di pamerkan di Muzium Nasional Komputer di Birmigham, Britain. Komputer yang mempunyai berat sebanyak 2.5 tan ini berjaya di hidupkan semula selepas usaha baik pulih yang memakan masa hampir 3 tahun.

Harwell Dekatron merupakan komputer super yang di gunakan pada tahun 1950-an bagi menyokong program penyelidikan tenaga atom di United Kingdom. Komputer gergasi ini di temui secara tidak sengaja di sebuah gudang selepas 15 tahun di biarkan terbiar.

Reka bentuk dan pembinaan komputer ini dibina pada 1949 bagi kegunaan saintis yang bekerja di pusat penyelidikan tenaga atom di Harwell, Oxfordshire. Awalnya, komputer ini dicipta untuk meringankan tugas pengiraan secara elektrik yang sebelumnya dilakukan dengan mesin.

Usaha pembaikan komputer ini di ketuai oleh Delwyn Holrod yang mengakui komputer ini terlalu uzur dan kotor tetapi dari sudut fizikal komputer ini tidak mengalami banyak kerosakan.

95 peratus penambahbaikan di gunakan daripada komponen komputer ini sendiri termasuk 480 relay dan 828 tabung Dekatron yang masih berfungsi.

Kini dengan segala penambahbaikan Harwell Dakatron ,komputer tertua di dunia boleh berfungsi dan beroperasi seperti biasa.

Komputer Tertua Di Dunia Berjaya Di Hidupkan Semula

Komputer Tertua Di Dunia Berjaya Di Hidupkan Semula

Komputer Tertua Di Dunia Berjaya Di Hidupkan Semula

Komputer Tertua Di Dunia Berjaya Di Hidupkan Semula

sumber

Share:

COOL : Inilah Pemilik Jet Peribadi Terbesar & Termahal Di Dunia



Al Waleed Bin Talal ialah seorang ahli perniagaan dan juga ahli keluarga diraja Arab Saudi. Dia merupakan CEO yang memegang 95% share di dalam syarikat beliau iaitu Kingdom Holding Company. Pada bulan Mac 2012, Alwaleed telah dinamakan sebagai orang yang ke 16 terkaya di dunia dengan aset yang bernilai US $23.9 billion.

Pada tahun 2007, Alwaleed telah memesan sebuah jet peribadi Airbus A380 yang merupakan jet peribadi terbesar dan termahal di dunia mencecah US$500 Juta. Jet peribadi beliau ini dilengkapi dengan garaj untuk dua buah kereta Roll Royces, kandang kuda dan unta dan ruang yang dapat memuatkan 460 orang penumpang. Selain daripada itu, terdapat juga bilik mesyuarat yang dilengkapi skrin holographic dan juga dewan konsert.

Jet peribadi ini juga dilengkapi dengan 5 buah suites peribadi yang memuatkan katil bersaiz King, sistem multimedia untuk hiburan dan juga bilik solat yang mempunyai sejadah yang dikawal oleh komputer yang sentiasa menunjakkan ke arah Mekah.






sumber

Share:

Saturday, 8 December 2012

GILA : Lelaki Ini Bermain Video Game Selama 135 Jam Tanpa Henti

Lelaki Ini Bermain Video Game Selama 135 Jam Tanpa Henti

Permainan video Call of Duty: Black Ops II telah menjadi sebuah permainan video yang laris terjual pada musim cuti sekolah ni..Kesempatan ini telah diambil sepenuhnya oleh seorang peminat tegar permainan video, Okan Kaya yang berusia 28 tahun dan berasal dari Australia ini bagi menghabiskan masanya.

Beliau baru-baru ini telah berjaya memecahkan rekod sebelum ini bermain permainan video tanpa henti selama 120 jam dengan rekod terbaru nya iaitu 135 jam.

Lelaki Ini Bermain Video Game Selama 135 Jam Tanpa Henti

Lelaki Ini Bermain Video Game Selama 135 Jam Tanpa Henti

sumber

Share:

Apa itu The Deep Web ?Dunia Internet Misteri Yang Anda Mungkin Tak Tahu


Apa itu The Deep Web

The Deep Web

Bagi mereka yang tidak tahu, The Deep Web merupakan sesuatu yang mewakili sebahagian besar kandungan di internet yang tidak dapat diakses secara biasa melalui carian-carian utama seperti Google/Yahoo/Bing atau enjin carian lain.

Carian di internet hari ini, boleh dibandingkan seperti mengheret jaring merentasi seluruh permukaan laut, walaupun banyak ikan yang akan tersangkut di jaring, tetapi lebih banyak lagi yang masih tinggal dan ada di dasarnya. Dan bahagian yang tertinggal itu terus menjadi rahsia dan terlepas dari pandangan. Sama seperti Internet, kebanyakkan kandungan di internet dihasilkan secara dinamik dan disimpan jauh di dasarnya, enjin carian biasa tidak akan mampu mencarinya.


Berikut adalah beberapa fakta mengenai The Deep Web:


1.Maklumat yang ada di The Deep Web sekarang ni hampir 500 kali ganda lebih banyak daripada maklumat yang ada di The World Wide Web.
2.The Deep Web mengandungi 7500 Terabyte data berbanding 19 Terabyte data yang ada di The World Wide Web.
3.The Deep Web menyimpan lebih 550 billion dokumen secara individu berbanding hanya 1 billion di The World Wide Web.
4.Lebih dari 200 ribu laman web yang ada di The Deep Web buat masa sekarang.
5.Di The Deep Web, lebih banyak kategori maklumat baru yang muncul setiap hari.
6.Disebabkan terlalu banyak maklumat yang ada, The Deep Web sudah semakin sempit dan sukar untuk ditembusi.
7.Kualiti maklumat di The Deep Web adalah 100 hingga 200 kali lebih hebat daripada The World Wide Web.
8.Kandungan di The Deep Web lebih relevan kepada carian, pasaran dan domain.
9.Lebih 95 peratus maklumat di The Deep Web adalah percuma dan boleh dikongsi secara bebas.

Apa Yang Ada Di The Deep Web?


Apa yang ada di bawah permukaan The Deep Web ialah apa yang tidak dibenarkan disiarkan di The World Wide Web. Di The Deep Web, hampir ada kesemua yang dicari oleh penggodam, saintis, pengedar dadah, pembunuh, ahli fizik, ahli revolusi, kerajaan, polis, pengganas, penyumbaleweng, pengumpul data, penculik, ahli sosiologi dan ramai lagi, merangkumi segenap aspek moral baik dan jahat.

Pelayar akan merasai sesuatu yang sangat menarik dan boleh dikaji walaupun terdapat berjuta-juta perkara jahat yang mendiami The Deep Web. Selain itu, terdapat juga banyak perkara-perkara baik yang boleh dikongsi tanpa batasan undang-undang dan privasi.

The Deep Web diibaratkan sebagai satu dunia yang mana anda bebas berkongsi apa sahaja, jika anda seorang pembunuh, anda boleh mengiklankan servis anda di The Deep Web, jika anda seorang pengedar dadah, anda boleh menjual apa sahaja jenis dadah di sana, begitu juga jika anda mempunyai beberapa maklumat sulit mengenai mana-mana kerajaan, anda bebas meletakkannya di sana. Ianya dicipta untuk memberi kebebasan dan hanya yang tahu sahaja yang mampu mengaksesnya.

Kesemua yang anda dapat baca di Wikileaks sebenarnya telah disimpan beberapa tahun lebih lama di The Deep Web sebelum disiarkan di Wikileaks. Mungkin anda pernah menonton aksi penggodam di dalam filem yang telah menggodam melalui server pelik yang anda rasakan tidak wujud, sebenarnya server pelik itu ialah The Deep Web. Secara amnya, pengganas, pembunuh, pengedar dadah dan pelayar porno, telah lama menggunakan The Deep Web untuk tujuan mereka. Juga terdapa laman yang khusus menyiarkan fakta dan gambar mengenai rahsia di Area 51.

Sehingga sekarang, terdapat berjuta-juta pengedar dadah beroperasi menjual dadah-dadah mereka secara terbuka di The Deep Web, berjenis-jenis dadah dijual, dari Ectasy hinggalah ke Meth, semuanya dijual dan dipamerkan secara terbuka. Begitu juga maklumat mereka, cara pembelian dan penghantaran. Sama juga dengan pembunuh upahan, anda boleh melihat berjuta pembunuh upahan yang menawarkan perkhidmatan mereka dengan upah di antara 20 ribu hingga 50 ribu EURO. Setiap hari akan ada transaksi penjualan kad kredit yang telah digodam, anda dengan mudah boleh membeli kad kredit yang telah digodam dan seterusnya menggunakannya mengikut socks dan protokol yang telah diberi.

Sehinggakan pernah disiarkan di The Deep Web, laman web yang bersimbolkan kematian 'Russian Roulette' dan diuruskan oleh organisasi-organisasi mafia sebenar. Mereka yang disiarkan adalah pemain sebenar yang telah dilatih secara professional dan bermain hanya untuk mati. Bukan lakonan yang dibuat-buat.

Bagaimana Untuk Masuk Ke The Deep Web?

Kandungan di The Deep Web, bukan dicipta untuk orang biasa, saya hanya boleh memberi hint tetapi tidak akan menunjukkan cara sebenar bagaimana untuk masuk ke sana. Hanya mereka yang tahu cara dan protokol sahaja boleh mengaksesnya. Walaupun kandungan di The Deep Web kelihatan menakutkan, terdapat lebih banyak lagi maklumat-maklumat berguna yang boleh digunakan untuk tujuan kebaikan. Sejurus selepas anda berjaya masuk ke The Deep Web, semua yang akan terjadi adalah di bawah tanggungajawab anda sendiri.

Sebelum anda cuba memasuki The Deep Web, baca dan fahami dulu bagaimana ianya berfungsi, Anda boleh baca mengenainya di sini:
http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_web

Di sini ada maklumat apa itu rangkaian .onion dan bagaimana ianya berfungsi:
http://en.wikipedia.org/wiki/.onion

Di sini anda boleh baca mengenai TOR (The Onion Router)
http://en.wikipedia.org/wiki/Tor_(anonymity_network)

Dunia Internet Misteri Yang Anda Mungkin Tak Tahu

Dunia Internet Misteri Yang Anda Mungkin Tak Tahu

Dunia Internet Misteri Yang Anda Mungkin Tak Tahu

Dunia Internet Misteri Yang Anda Mungkin Tak Tahu

Dunia Internet Misteri Yang Anda Mungkin Tak Tahu

Dunia Internet Misteri Yang Anda Mungkin Tak Tahu



Korang Boleh Mengunakan TOR Browser Untuk Surf : http://www.torproject.org/download/download

Pihak CIA dan FBI monitor deep web ini 24 jam sebab ianya tidak dikawal oleh mana2 pihak.. 'Sejurus selepas anda berjaya masuk ke The Deep Web, semua yang akan terjadi adalah tanggungajawab anda sendiri.'

Contoh : http://kpvz7ki2v5agwt35.onion/wiki/index.php/Main_Page/ http://xqz3u5drneuzhaeo.onion/users/cannabis/index.php

sumber

Share:

COOL : Kini Psy Jutawan Youtube


Kini Psy Jutawan Youtube

SEOUL: Klip video Gangnam Style bakal mencatat tontonan satu bilion kali di YouTube tidak lama lagi.

Berikutan itu, artis pop Asia yang mendapat sambutan paling hangat di Internet serta ejennya akan bertambah kaya.

Namun, wang hasil jualan album itu tidak mengalir dari negara kelahiran penyanyinya Korea Selatan atau mana-mana tempat di Asia.

Dengan satu lagu, Park Jae-sang, 34, bakal menjadi jutawan hasil iklan di Youtube serta bayaran muat turun iTune, manakala hasil lebih lumayan diperoleh melalui iklan televisyen.


Tuah penyanyi yang lebih dikenali sebagai PSY sekali gus mengubah tradisi bagaimana keuntungan dibuat melalui industri hiburan.

Hanya melalui sumber itu, PSY dan kemnya akan memperoleh sekurang-kurangnya AS$8.1 juta (RM24.7 juta) tahun ini, manakala pendapatan daripada jualan muzik secara dalam talian di Korea Selatan hanya AS$60,000 (RM180,000).

PSY memperoleh laba apabila muziknya yang menarik dan gerakan tarian unik itu menjadikan videonya paling banyak ditonton dalam sejarah YouTube.


Sejak dimuat naik Julai lalu, klip itu ditonton lebih 880 juta kali, mengalahkan lagu Baby oleh Justin Bieber (808 juta kali) sejak Februari 2010.

Saluran rasmi PSY di YouTube pula ditonton hampir 1.3 bilion kali.

Agensi penyedia perkhidmatan teknologi untuk agensi pemasaran, TubeMogul, menganggarkan PSY dan ejennya, YG Entertainment, memperoleh AS$870,000 (RM 2.6 juta) sebagai sebahagian daripada pulangan daripada iklan yang muncul di video YouTube.

PSY dan YG Entertainment juga mendapat bayaran daripada video parodi lagu itu setiap kali ia ditonton pengguna Internet. Google mengesan sebarang video yang mengandungi bahan dilindungi hak cipta dan ia boleh dibuang - jika mendapat permintaan daripada pemilik hak cipta terbabit - atau mengekalkannya di laman sesawang itu dan perolehan bayaran iklan daripada video berkenaan dikongsi secara bersama. Pada minggu terakhir September, lebih 33,000 video dikenal pasti mengandungi bahan menggunakan unsur Gangnam Style dimuat naik di YouTube.

sumber

P/s : Pergh....masyuk giler..belum kire duit dia dapat masa perform buat live show lagi.

Share:

Tuesday, 4 December 2012

Inilah Rumah Hantu Yang Terbesar Dan Menakutkan Di Dunia


Inilah Rumah Hantu Yang Terbesar Dan Menakutkan Di Dunia

Rumah hantu yang terletak di negara matahari terbit iaitu Jepun ni telah diakui oleh Guiness Book of Record sebagai rumah hantu terbesar dan paling menakutkan di dunia. Bangunan usang ni telah diubahsuai menjadi rumah hantu dalam tema hospital. Berbeza dengan rumah hantu yang yang selalu kita jumpa kat FunFair, rumah hantu ini tidak memiliki jalan atau laluan yang sudah ditetapkan.

Para pengunjung terpaksa berjalan sendirian atau dalam kumpulan 2-3 orang untuk menuju ke pintu keluar. Di dalam rumah hantu ini juga terdapat banyak pintu/tingkap yang terpaksa dibuka secara manual oleh pengunjung. Selain hiasan dalaman yang mengerikan, rumah hantu ini juga dipenuhi oleh para pekerja yang berdandan ngeri seperti hantu sebenar. Bukan sekadar mengerikan pada pandangan mata, rumah hantu ini juga mempunyai bau menusuk hidung para pengunjung.

Bangunan rumah hantu ini mempunyai laluan sepanjang 700m yang penuh dengan lorong-lorong kecil yang boleh membuatkan pengunjung tersesat. Sekiranya pengunjung tidak sesat, masa lebih kurang 50 minit diperlukan untuk keluar dari bangunan tersebut. Untuk menambahkan rasa takut pelawat, sistem audio yang terdiri daripada suara teriakan, suara langkahan kaki dan lain-lain dipasang di dalam bangunan tersebut.

Kerana terlalu menakutkan, ramai pengunjung yang terluka kerana terjatuh di dalam bangunan tersebut

Inilah Rumah Hantu Yang Terbesar Dan Menakutkan Di Dunia

Inilah Rumah Hantu Yang Terbesar Dan Menakutkan Di Dunia

Inilah Rumah Hantu Yang Terbesar Dan Menakutkan Di Dunia

Inilah Rumah Hantu Yang Terbesar Dan Menakutkan Di Dunia

Inilah Rumah Hantu Yang Terbesar Dan Menakutkan Di Dunia

Inilah Rumah Hantu Yang Terbesar Dan Menakutkan Di Dunia


Inilah Rumah Hantu Yang Terbesar Dan Menakutkan Di Dunia

sumber

Share:

COOL : Inilah Blok Lego Kecil Yang Paling Mahal Di Dunia

Lego ini disaluti dengan emas dan saiznya cuma 2x4 tetapi harganya adalah $14,449 dan ianya bersamaan dengan RM 45,000..

Inilah Blok Lego Kecil Yang Paling Mahal Di Dunia

Inilah Blok Lego Kecil Yang Paling Mahal Di Dunia

Inilah Blok Lego Kecil Yang Paling Mahal Di Dunia

Inilah Blok Lego Kecil Yang Paling Mahal Di Dunia

untuk info lanjut mengenai blok lego ini sila lawati laman INI

Share:

COOL : Lamborghini Murcielago Made In China Yang Ohsem


Lamborghini Murcielago Made In China Yang Ohsem

Kehebatan industri pemalsuan di China memang tidak dapat disangkal lagi..Setelah hampir kesemua produk terkemuka di dunia di-ciplak kan, kini giliran jenama automotif terkenal dunia, Lamborghini pula untuk di palsukan..Nak tahu cerita lanjut, meh baca kat bawah ni..

Lamborghini Murcielago Made In China Yang Ohsem

Bagi mereka terutamanya golongan muda yang berhasrat ingin memiliki sebuah kenderaan berjenama Lamborghini, kini tidak perlu risau lagi. Terima kasih kepada sebuah pengeluar kenderaan yang telah pun membina replika Lamborghini yang 99% hampir sama dengan yang asli. Selalunya, bagi membeli sebuah Lamborghini yang original, anda perlu membawa keluar duit sebanyak US$400,000, namun dengan kenderaan yang diperbuat daripada China ini, anda hanya perlu membayar sebanyak US$65,000 sahaja.

Walaupun bahagian luar kenderaan Lamborghini mempunyai kesamaan hampir 99%, namun untuk bahagian dalaman, ia 70% ciplak. Replika Lamborghini ini dinamakan sebagai Shanzai Lamborghini di China. Pengeluar kenderaan ini mempunyai bengkel mereka sendiri yang khusus untuk membina kenderaan seumpama ini dan diedarkan ke seluruh Asia. Tempoh untuk mendapat tempahan kenderaan adalah selama 5 bulan dan perlu membayar deposit sebanyak 210,000 yuan.

Spesifikasi kenderaan:

- Menggunakan enjin 2.2 liter Toyota 5s dan 2.0 t 3S, mampu memecut dari 0 - 100km/j dalam masa 9 saat, 175 kuasa kuda, bunyi 90% sama dengan Lamborghini asli, badan saiz 1:1, hiasan dalaman seperti Lamborgini namun papan pemuka (dash board) bukan asli.

- Sukar untuk medapatkan nombor pendaftaran, tempoh tempahan selama 5 bulan dan perlu membayar deposit 50% dari harga penuh kereta iaitu 210,000 yuan.

- Mmepunyai power window, power wings, sistem GPS, kemera sokongan, kerusi kulit asli dan hiasan dalaman bercirikan kulit asli.

- Hiasan dalaman kereta boleh dilakukan mengikut permintaan pelanggan tapi mustahil untuk sama 100% seperti yang asli.

- Warna kereta dan warna bahagian dalaman mengikut citarasa pelanggan.

- Pelindung enjin tidak lutsinar (original punya nampak enjin), rim kereta pun ciplak, nak rim original kena tambah 50,000 yuan sebagai bayaran tambahan.

- Bumper kereta mengikut stail keluaran 2007.

- Kunci kereta original kena tambah lagi 9,000 yuan sebagai bayaran tambahan.

- Tahap keselamatan kereta sama dengan tahap keselamatan kenderaan berjenama Toyota.

- Meletakkan ciri tambahan seperti keluli tahan karat, paip besi dan plat besi di bahagian pintu tempat duduk penumpang dan pemandu.

- Meletakkan tali pinggang keledar jenis racing.

- Kenderaan ini lebih khusus untuk pameran sahaja.

- Simbol jenama Lamborghini, kaca, gril alur, lampu hadapan, dan aksesori tambahan adalah yang original daripada kilang. Untuk mendapatkan lampu jenis LED terbaru  dibahagian lampu belakang, perlu membayar lagi 10,000 yuan sebagai kos tambahan.

-  Steering jenis racing dengan logo asli Lamborghini.

- Kesemua butang kawalan dalaman kereta adalah asli.

Lamborghini Murcielago LP64
Lamborghini Murcielago LP64 Sebenar


Lamborghini Murcielago China
Lamborghini Murcielago China





P/s :asal sebut je negara China.memang sinonim dengan barang2 fake ni.dari phone ke aksesori hingga la pembuatan kereta..LOL..nak aventador replica sebiji..hehe

Share:

Rumah Di Tengah Highway China Telah Dirobohkan


Rumah Di Tengah Highway China Telah Dirobohkan

Kalau sebelum ni aku ada buat entri mengenai rumah ditengah highway di China..aku baru publish hari ni..dah bersawang duk dalam draft..entri publish skali..yang belum baca boleh baca kat SINI..

dan sedar tak sedar rumah tersebut telah pon dirobohkan beberapa hari yang lepas..dibawah ini sedikit sebanyak info dari berita online

SATU-SATUNYA rumah lima tingkat yang terletak di tengah-tengah jalan raya yang baru dibina di Zhejiang, China dan menjadi simbol penentangan terhadap pembayaran pampasan tidak adil oleh kerajaan

Pihak berkuasa China telah merobohkan rumah lima tingkat yang terletak di tengah-tengah sebuah lebuh raya baharu dan menjadi kontroversi baru-baru ini.

Ketua kampung Xiayangzhang, Chen Xuecai memberitahu AFP bahawa rumah itu diroboh semalam selepas pemiliknya yang juga seorang penternak itik, Luo Baogen setuju untuk menerima pampasan sebanyak AS$41,000 (RM124,615).

Luo menjadi satu-satunya pemilik rumah yang enggan keluar dari kawasan yang telah diratakan untuk dijadikan lebuh raya di wilayah Zhejiang itu.

Luo baru sahaja menyiapkan rumahnya dengan kos AS$95,000 (RM288,743) sebelum kerajaan menawarkan pampasan sebanyak AS$35,000 (RM106,379) supaya berpindah,
Tidak jelas kenapa Luo menerima tawaran tersebut. Menurut Chen, Luo sudah penat dengan perhatian media dan menerima tawaran itu secara sukarela.

Pihak berkuasa China biasanya memberi tekanan kepada pemilik tanah atau rumah supaya bersetuju menerima pampasan dalam usaha meneruskan pembangunan.

Rumah Di Tengah Highway China Telah Dirobohkan

Rumah Di Tengah Highway China Telah Dirobohkan

Rumah Di Tengah Highway China Telah Dirobohkan

sumber

Share:
loading...

Random Posts

Artikel Terbaru

Baca Juga

loading...