Monday, 18 July 2016

(Video) Cara Ronaldo Raikan Kemenangan Portugal Euro 2016

Cara Ronaldo Raikan Kemenangan Portugal Euro 2016


Kapten pasukan bola sepak kebangsaan Portugal, Cristiano Ronaldo meraikan kemenangan menjuarai kejohanan Euro 2016 dengan membeli kenderaan mewah Bugatti Veyron, baru-baru ini.

Ronaldo yang mempunyai hobi mengumpul kereta sport berjenama membelanjakan wang sebanyak £1.7 juta (RM8.9 juta) bagi menambah koleksi terbaharunya itu.

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport itu dipercayai hanya dikeluarkan sebanyak 450 unit di seluruh dunia.






Share:

Banduan dakwa hidup mewah dalam penjara London

Banduan dakwa hidup mewah dalam penjara London


LONDON 12 Julai - Seorang banduan di sebuah penjara di Wandsworth, London memuat naik rakaman video mengenai kehidupan mewah yang diperoleh ketika di dalam penjara termasuk memiliki permainan Playstation 2 (PS2).

Laporan Daily Mail menyebut, rakaman itu dibuat oleh banduan berkenaan, Endrit Ferizolli, 20, menggunakan telefon bimbit yang diseludup masuk.

Ferizolli yang dipenjarakan kerana kesalahan melakukan rompakan palsu, berkongsi rakaman video itu dengan rakan-rakannya melalui aplikasi Snapchat.

Dia yang bangga dengan kemewahan di dalam penjara turut mendakwa melihat lebih banyak dadah dan senjata api di dalam penjara berbanding di luar.

“Saya melihat banyak dadah di sini berbanding di luar sana dan ini betul-betul gila, malah apa yang kamu dapat di luar sana, kamu boleh dapat di sini dengan harga berpatutan,” katanya.

Dia turut memuat naik rakaman video selama 10 saat menerusi Facebook yang menunjukkan keadaan dalam bilik penjaranya sambil kede-ngaran muzik yang kuat.

Ferizolli turut merungut kerana tidak mempunyai televisyen skrin rata dan hanya boleh bermain dengan permainan PS2.

Dia dipenjarakan bersama-sama tiga lagi rakannya kerana menyebabkan panik semasa pameran seni di Galeri Potrait Negara di Trafalgar Square pada 5 Julai tahun lalu.





sumber


Share:

Inilah Punca Kenapa Anda Selalu Letih Walaupun Tidur Cukup

Inilah Punca Kenapa Anda Selalu Letih Walaupun Tidur Cukup


Tidur yang tidak mencukupi bukan lagi menjadi penyebab utama anda selalu letih.

Kadangkala, perkara kecil yang anda lakukan atau yang tidak anda lakukan boleh menyebabkan anda berasa letih dari segi mental dan fizikal yang mungkin akan mengganggu aktiviti harian anda.

Ketahui penyebab yang membuatkan anda berasa letih, supaya anda lebih peka dengan kehidupan harian yang lebih baik.


1.Tidak mengambil sarapan pagi

Makanan yang anda ambil sebelum tidur akan digunakan untuk mengepam darah dan oksigen. Jadi apabila bangun dari tidur, anda perlu isi semula tenaga anda dengan sarapan pagi. Jika anda meninggalkan rutin tersebut, anda akan rasa lemah.


2.Suka sangat makan snek atau makanan ringan

Kajian mendapati makanan yang tinggi kandungan gula dan pengambilan gula yang berterusan akan membuatkan tubuh badan menjadi lemah. Jadi untuk mengelakkan perkara tersebut terjadi, kawal pengambilan gula dengan mengambil bijirin dalam setiap makanan. Anda boleh tambahkan ayam yang dipanggang dan nasi. Selain itu boleh tambahkan ikan salmon, ubi kentang, sayur dan buah.


3.Gangguan gajet sebelum atau ketika tidur

Cahaya daripada gajet anda seperti tablet, telefon bimbit atau pun komputer anda mampu mengganggu kitaran tidur anda. Jadi elakkan menggunakan kesemua teknologi tersebut satu atau dua jam sebelum tidur. Letakkan kesemua gajet anda jauh dari tempat tidur supaya anda malas untuk mencapainya sekiranya anda tidak mampu lelapkan mata.


4.Anda bergantung kepada kafein sepanjang masa

Mulakan hari dengan mengambil kopi tidak menjadi masalah. Malah kajian mendapati pengambilan tiga cawan kopi sehari bagus untuk anda. Tetapi pengambilan yang tidak wajar akan mengganggu kitaran tidur anda. Ini kerana kandungan kafien yang akan menghalang sel aktif dalam tubuh badan dan akan membuatkan anda mudah tidur. Pengambilan kafien enam jam sebelum tidur mampu mengganggu tidur anda.


5.Berjaga hingga lewat malam di hari minggu

Berjaga sehingga lewat malam akan membuatkan badan anda menjadi letih. Tetapi sekiranya anda tidak mahu ketinggalan dalam kehidupan sosial anda, tidur sebenar di waktu petang sebelum menjalani aktiviti di waktu malam. Ambil masa selama 20 minit untuk lelapkan mata. Tetapi bukan tidur dengan nyenyak kerana ianya akan membuatkan anda lebih letih.


6.Tidak mengambil air yang cukup

Dehidrasi akan mengurangkan kandungan darah dan akan membuatkan darah menjadi pekat. Ini akan menyebabkan jantung anda mengepam lebih perlahan. Ianya akan membuatkan keletihan kerana udara tidak sampai sepenuhnya ke tubuh badan. Jadi ambil air mengikut berat badan anda. Selain untuk tidur yang baik, ianya baik untuk kecantikan kulit.


sumber


Share:

Naik 20 Bas Sehari, Lelaki Ni Jadi Pemburu Pokemon Sepenuh Masa

 Lelaki Ni Jadi Pemburu Pokemon Sepenuh Masa


Walaupun Pokemon Go masih belum lagi masuk di negara-negara Asia, tapi aura yang dibawa Pokemon Go ni semakin menjadi-jadi dan buatkan ramai peminat dah tak sabar nak tunggu dan nak main game ni.

Disebabkan terlalu seronok bermain game ni tak mustahi lah seorang lelaki dari New Zealand, Tom Currie sanggup berhenti kerja untuk menjadi penangkap Pokemon sepenuh masa!

"Saya mahukan cabaran," katanya kepada The Gurdian selepas ambil masa dua bulan untuk Pokemon Go.

"Saya telah bekerja lebih 6 tahun, dan saya berasa sangat tertekan dan perlukan rehat, jadi Pokemon Go adalah peluang saya untuk hidup seperti apa yang diimpikan," katanya.

Disebabkan nak main dan tangkap Pokemon je Tom Currie sanggup naik 20 buah bas keliling New Zealand. Jadi memang tak mustahil lah dia nak berhenti kerja dan tumpukan sepenuh masanya pada game ni. Satu dunia jadi tak huru-hara hanya disebabkan orang ramai berebut nak tangkap Pokemon.

 Lelaki Ni Jadi Pemburu Pokemon Sepenuh Masa


sumber


Share:

Saturday, 16 July 2016

Sarung tinju Muhammad Ali dilelong

Sarung tinju Muhammad Ali dilelong


HARRISBURG, Pennsylvania 12 Julai - Sarung tinju yang digunakan Muhammad Ali ketika ditewaskan Joe Frazier pada perlawanan yang dianggap `terhebat abad itu’ bagi merebut gelaran heavvyweight dunia ketika 1971 akan dilelong mulai semalam.

Lelongan itu dibuat Syarikat Lelongan Runnemede yang berpengkalan di New Jersey lebih sebulan selepas kematian Ali yang menderita sakit parkinson.

Sarung tinju Muhammad Ali dilelong


Menurut pemilik syarikat itu, Ken Goldin, setakat ini belum ada bidaan diterima untuk membeli sarung tinju tersebut namun pihaknya menjangkakan mampu menjualnya lebih AS$1 juta (RM4j).

Turut dilelong adalah barangan tinju milik Frazier yang juga telah meninggal dunia lebih awal daripada Ali iaitu pada 2011


sumber


Share:

Cacing pita hidup dalam otak akibat selalu minum air perigi

Cacing pita hidup dalam otak akibat selalu minum air perigi
DOKTOR mengeluarkan cacing pita sepanjang 7.5 sentimeter yang bersarang di dalam otak seorang kanak-kanak di Guangzhou, China


GUANGZHOU - Akibat kerap meminum air dari sebuah perigi, seorang kanak-kanak lelaki dekat sini terpaksa menjalani pembedahan bagi mengeluarkan cacing pita sepanjang 7.5 sentimeter yang ‘bersarang’ di dalam otaknya.

Portal Daily Mail melaporkan, keadaan kanak-kanak itu, Xiaofei, 10, mula disedari gurunya yang sering melihat badan serta wajahnya sentiasa ‘bergerak-gerak’.

Menurut doktor, kanak-kanak tersebut dikesan dijangkiti sparganosis yang disebabkan oleh tabiat meminum air tercemar.

Xiaofei dibenarkan keluar dari hospital selepas mendapatkan rawatan, namun keadaannya bertambah buruk sehingga wajah dan badannya ‘bergetar’ lebih 20 kali dalam sehari.

Ibunya yang dikenali sebagai Zuo, kemudian membawanya ke sebuah hospital pakar dan doktor mengesan terdapat parasit yang hidup di dalam otak Xiaofei.

Ibu kanak-kanak malang itu terkejut dengan kejadian yang menimpa anaknya dan memberitahu hampir kesemua penduduk di kawasan kejiranannya menggunakan air yang diambil di sebuah perigi di kawasan tersebut.

“Saya tidak dapat memba-yangkan cacing pita yang panjang itu boleh hidup dalam kepala anak saya,” katanya.

Doktor yang merawat Xiaofei memberi amaran kepada orang ramai supaya mengelak daripada mengambil makanan atau minuman yang tidak dimasak terlebih dahulu.


sumber


Share:

Inilah Pembeli Tudung Paling Mahal Di Malaysia Berharga Rm10 Ribu

Inilah Pembeli Tudung Paling Mahal Di Malaysia Berharga Rm10 Ribu


Tudung paling mahal di Malaysia adalah tudung daripada Tudung Bawal Exclusive yang berharga RM 10, 000 tu dan pemiliknya adalah seorang wanita bernama Puan Nurul Asmat. Tudung Bawal Exclusive ni mahal kerana dihiasi dengan batu permata Swarovski.

Bagaimana pun, selepas dimuat naik secara rasmi di Facebook Bawal Exclusive ia nampaknya menerima kecaman daripada netizen yang rata-rata mengatakan ia satu pembaziran.


Share:

(Video) Main Pokemon Go Dihadapan Pembaca Berita Ketika Bersiaran Langsung

Main Pokemon Go Dihadapan Pembaca Berita Ketika Bersiaran Langsung


Aplikasi permainan Pokemon Go yang menjadi viral mencetus pelbagai insiden sejak ia dilancarkan di kalangan pengguna.

Barubaru ini, seorang penyampai segmen cuaca dari stesen TV, WTSP Florida, America Syarikat diganggu oleh rakan sekerja yang sibuk mencari pokemon ketika bersiaran langsung.

Bobby Deskin, pembaca bagi segmen berita cuaca terkejut apabila rakannya Allison Kropff yang juga merupakan pembaca berita berjalan dihadapan kamera ketika bersiaran langsung.

Insiden ini berlaku disebabkan Kropff teruja mengutip makhluk Pokemon sehingga berjalan melepasi studio tanpa dia sedari.

Walaupun terkejut dengan tindakan rakan sekerjanya itu, namun Deskins pantas menanangi situasi tersebut dengan cara yang profesional dan sekaligus memberi pesanan untuk orang ramai supaya berhati-hati dengan Pokemon.





sumber


Share:

Thursday, 14 July 2016

Serius !! Wanita Ini Makan 1 Tan Bedak Talkum Setiap Hari

Wanita Ini Makan 1 Tan Bedak Talkum Setiap Hari


Pelik tapi benar. Seorang wanita dan juga ibu dari Britain mendedahkan “makanan” kesukaannya iaitu bedak talkum dan pernah menelan sebanyak 1 tan bedak talkum ketika sarapan dan juga waktu menonton televisyen.

Wanita yang dikenali sebagai Lizzie Foster berusia 25 tahun ini memberitahu ketagihan itu bermula sejak dia melahirkan anak pertamanya. Selain itu, Foster juga sanggup berhabis wang sebanyak RM5000 semata-mata untuk membeli pelbagai jenis bedak talkum.

Menurut doktor, ketagihan itu berlaku disebabkan foster kekurangan vitamin D atau zat besi ketika mengandung. Foster juga sering kali batuk-batuk dan mengalami kejang di perut dan mungkin ianya berpunca dari bedak tersebut.

Wanita Ini Makan 1 Tan Bedak Talkum Setiap Hari


sumber


Share:

Azan Dilaungkan Pertama Kali Selepas 81 Tahun di Hagia Sophia, Istanbul

Azan Dilaungkan Pertama Kali Selepas 81 Tahun di Hagia Sophia, Istanbul


Hagia Sophia adalah sebuah gereja yang dibina pada abad ke- 6 sebelum ditukar menjadi masjid pada 1453 semasa tentera Ottoman menakluki Istanbul yang ketika itu dikenali sebagai Constantinople. Bagaimanapun, sekarang ini Hagia Sophia yang bermaksud 'Hikmah Suci' dalam bahasa Greek adalah sebuah gereja.

Namun, bulan Ramadan tahun ini adalah bulan Ramadan yang bermakna bagi penduduk Muslim di Istanbul apabila setelah 81 tahun, akhirnya kelmarin azan berkumandang dalam Hagia Sophia oleh seorang muazzin.

Azan Dilaungkan Pertama Kali Selepas 81 Tahun di Hagia Sophia, Istanbul

Sejak empat tahun lalu, azan hanya berkumandang dari sebuah bilik solat dan bukannya dari dalam Hagia Sophia. Bulan lalu, Turki membenarkan al-Quran dibacakan di dalam Hagia Sophia sepanjang bulan Ramadan tahun ini.

Alhamdulillah.



sumber



Share:

(Video) Mesin hasilkan awan berbentuk hati

Salah satu awan tiruan berbentuk hati dilepaskan ke udara


PHNOM PENH – Jika ada yang berminat untuk menghasilkan awan berbentuk hati, anda kini boleh berbuat demikian dengan menggunakan mesin keluaran syarikat Khmer Cloud Making Service.

Dinamakan sebagai Khmer Cloud Machine, mesin itu juga mampu menghasilkan beberapa bentuk awan lain termasuk emping salji, bintang, simbol keamanan dan ikan lumba-lumba.

Satu klip video yang dipaparkan di Facebook syarikat tersebut menunjukkan aksi seorang peniaga menghasilkan awan sambil disaksikan orang ramai.

Klip video tersebut sudah ditonton sebanyak 11.6 juta kali, dikongsi sebanyak 160,000 kali dan menerima 50,000 Like.

“Mesin ini memampatkan udara menggunakan campuran cecair khas untuk menghasilkan buih padat dan akan terapung ke udara seperti awan lepas ,” menurut syarikat berkenaan dalam kenyataan di laman webnya.

Antara bahan yang digunakan untuk penghasilan awan tiruan itu ialah gas ringan seperti helium dan surfaktan sabun.

Awan tiruan itu mampu bertahan selama beberapa minit hingga satu jam bergantung kepada adunan formula cecair dan keadaan cuaca semasa.

Portal Huffington Post melaporkan, mesin itu dijual pada harga serendah AS$999 (RM4,063), manakala lima peratus daripada hasil jualan akan disumbangkan kepada badan amal.





sumber


Share:

Lelaki rompak bank guna sekeping kertas di Singapura

Lelaki rompak bank guna sekeping kertas di Singapura


Singapura: Polis Singapura memburu seorang lelaki yang merompak sebuah bank dan melarikan wang tunai berjumlah S$30,000 (RM89,571) dengan menggunakan sekeping kertas.

Lelaki Kaukasia itu dilaporkan masuk ke sebuah bank Standard Chartered pada waktu tengah hari kelmarin dan menyerahkan sekeping nota tuntutan kepada seorang petugas.

Satu sumber berkata, beberapa minit kemudian, lelaki itu keluar dengan membawa wang tunai berjumlah S$30,000.


Jurucakap polis semalam mengesahkan rompakan berkenaan dan memberitahu tiada senjata digunakan dalam kejadian itu.

Bagaimanapun, dia enggan mendedahkan isi kandungan nota yang diserahkan suspek kepada petugas bank.

Akhbar Straits Times melaporkan, pihak berkuasa memburu suspek yang dipercayai seorang lelaki warga Australia.

Rompakan bank sangat jarang berlaku di Singapura yang mempunyai undang-undang ketat dan larangan keras terhadap pemilikan senjata api menjadikan bandar itu antara paling selamat di Asia.

Rompakan terakhir berlaku pada November 2008, apabila seorang lelaki yang menyamar sebagai wanita mengancam juruwang dengan mendakwa membawa beg kertas mengandungi bom.

Namun, juruwang berkenaan tidak mempercayai dakwaan lelaki itu yang kemudian ditangkap petugas bank terbabit. - AFP


sumber


Share:

(5 Gambar) Pelajar Kolej Komuniti Bina Rumah Mampu Milik Dengan Harga RM19,900

Pelajar Kolej Komuniti Bina Rumah Mampu Milik Dengan Harga RM19,900


Jerteh – Pelajar dan pensyarah Kolej Komuniti Malaysia (KKM) berjaya membina sebuah rumah di sini dengan kos lebih murah dalam masa 22 hari melalui kaedah Sistem Pembangunan Industri (IBS).

Rumah pertama hasil gabungan tenaga dan kepakaran pelajar dan pensyarah dari 11 buah KKM itu didirikan di Kampung Padang Landak Jerteh dengan kos RM19,900.

“Pelajar dan pensyarah daripada Melaka, Selangor, Wilayah Persekutuan, Pahang, Kelantan, dan Terengganu bergabung menggunakan kepakaran mereka dalam bidang masing-masing merupakan satu kejayaan di saat penduduk miskin memerlukan tempat kediaman,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Rumah Komuniti itu di Kampung Padang Landak Jerteh di sini.


Pelajar Kolej Komuniti Bina Rumah Mampu Milik Dengan Harga RM19,900

Idris turut menawarkan kepakaran pelajar dan pensyarah KKM dalam pembinaan rumah penduduk miskin di kawasan Parlimen yang mempunyai rancangan untuk membina rumah seumpama itu di negeri masing-masing.

Katanya negeri yang berminat boleh menghubungi Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti untuk mendapatkan khidmat tersebut kerana kini terdapat sebanyak 104 buah KKM di seluruh negara yang boleh menawarkan khidmat pembinaan rumah komuniti secara sukarela itu.


Beliau berkata, melalui pembinaan Rumah Komuniti itu, kos perbelanjaan sebanyak RM40,000 untuk pembinaan Rumah Mampu Milik (RMM) dapat dijimatkan hampir 50 peratus.

Rumah Komuniti pertama di Kampung Padang Landak itu diserahkan kepada Mohd Ghazali Mat Rani, 51.
Pelajar Kolej Komuniti Bina Rumah Mampu Milik Dengan Harga RM19,900

Pelajar Kolej Komuniti Bina Rumah Mampu Milik Dengan Harga RM19,900

Pelajar Kolej Komuniti Bina Rumah Mampu Milik Dengan Harga RM19,900





Share:

4 Sebab Kenapa FAST AND FURIOUS 8 Kali Ini Lain Dari Yang Lain!

Recommend us on Google!

Blog Archive

Artikel Terbaru

Baca Juga