October 2012 ~ Bila Han Bercerita

Tuesday, 30 October 2012

Kapal mewah peninggalan Steve Jobs


Kapal mewah peninggalan Steve Jobs
GAMBAR yang dirakamkan daripada YouTube semalam menunjukkan kapal mewah Venus sepanjang 80 meter.

NEW YORK - Pencapaian terakhir pengasas bersama firma komputer Apple di Amerika Syarikat, Steve Jobs (gambar) sebelum beliau meninggal dunia ialah sebuah kapal sepanjang 80 meter, lapor akhbar dalam talian MailOnline kelmarin.

Namun, Jobs tidak berpeluang menggunakan kapal itu kerana ia baru disiapkan pada bulan ini, setahun selepas kematiannya.

Ia yang dibina sebuah syarikat pembinaan kapal di Belanda diberi nama Venus.

Kos pembinaan kapal berkenaan tidak dapat dipastikan.

"Saya tahu, saya mungkin meninggal dunia dan meninggalkan isteri saya, Laurene bersama sebuah kapal yang separuh siap," kata Jobs kepada penulis biografi, Walter Isaacson.

Jobs yang meninggal dunia pada Oktober 2011 akibat komplikasi kanser pankreas tidak sempat melihat kapal berkenaan siap sepenuhnya.

Keluarga Jobs memberikan alat pemain muzik iPod Shuffle kepada setiap kru yang membantu membina kapal tersebut.

Antara peralatan canggih yang terdapat dalam kapal itu ialah komputer iMac. - Agensi
Share:

Monday, 29 October 2012

Gambar Kad Kahwin Farid Kamil Dan Diana Danielle

Gambar Kad Kahwin Farid Kamil Dan Diana Danielle

Gambar Kad Kahwin Farid Kamil Dan Diana Danielle
Gambar Kad Kahwin Farid Kamil Dan Diana Danielle

sumber

P/s :waaa.semoga berbahagia.LOL

Share:

‎6 Kebaikan Mandi Sebelum Subuh


‎6 Kebaikan Mandi Sebelum Subuh


menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. antara manfaatnya ialah :

1. kulit lebih lembut dan halus
pada waktu pagi selalunya anda akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

2. melancarkan peredaran darah
jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.

3. meningkatkan kesuburan
kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

4. mengurangkan risiko darah tinggi
untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.

5. mengurangkan tekanan serta tenang
air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.

6. meningkatkan sel darah putih
mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit.

sumber

Share:

Sunday, 28 October 2012

Kontraktor palsu tipu RM2 juta


Kontraktor palsu tipu RM2 juta
KERJA pengubahsuaian ruang tamu rumah Chiew Ming di Sri Petaling, Kuala Lumpur yang terbengkalai pada Mei lalu selepas suspek menghilangkan diri.

Seorang lelaki berusia lingkungan 30-an yang mendakwa dirinya sebagai kontraktor kini menjadi buruan polis serta lebih 10 pemilik rumah di sekitar ibu negara selepas disyaki menipu dalam projek pengubahsuaian bangunan membabitkan kerugian lebih RM2 juta sejak awal tahun lalu.

Suspek mudah memperdayakan mangsa kerana menjalankan urusan seperti kontraktor tulen dengan mengemukakan sebut harga serta resit bayaran menggunakan alamat sebuah syarikat pereka dalaman di Selayang dekat sini.

Bagaimanapun, apa yang menyebabkan para pelanggannya sesal tidak sudah ialah suspek menghilangkan diri sebaik sahaja mendapat bayaran dan dalam kes tertentu, hanya menyiapkan sebahagian projek sebelum lesap.

Dia dipercayai bergiat aktif di sekitar Sentul, Sri Petaling, Kepong, Segambut dan Balakong.

Seorang mangsa, Chai Chiew Ming, 43, mendakwa kerugian lebih RM260,000 apabila lelaki itu menghilangkan diri selepas menyiapkan separuh sahaja daripada kerja pengubahsuaian rumah dua tingkat miliknya di Sri Petaling, di sini pada Mei lalu.

Perunding perniagaan itu pada sidang akhbar di sini semalam memberitahu, selepas gagal mengesan suspek dan mendapati pejabat lelaki itu di Selayang sebenarnya disewa syarikat lain, Chiew Ming membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields di sini.

Seperti mangsa yang lain, Chiew Ming mendapatkan khidmat suspek menerusi orang tengah yang dikenali sebagai Khor.

Peniaga barang lusuh, Wan Kok Heng, 31, pula mendakwa kerugian lebih RM100,000 apabila mengupah suspek untuk mengubahsuai rumah teres milik isterinya di Sentul Jaya 3 di sini pada April lalu.

Kok Heng hanya menyedari ditipu selepas suspek lesap dan projek pengubahsuaian rumah itu terbengkalai.

Akibatnya, dia terpaksa membelanjakan puluhan ribu ringgit lagi untuk mengupah kontraktor lain menyiapkan projek tersebut.

sumber

P/s: hati2 semua..walau berurusan dengan siapa pon.sekarang orang yang takde pape pon boleh mngaku jadi doktor dan sebagainya..penipuan dimana2.be alert people and keep updating the latest news.

Share:

Kemalangan Yang Tidak Menghalang Lelaki Ini untuk Berkahwin Pada Keesokannya

Kemalangan Yang Tidak Menghalang Lelaki Ini untuk Berkahwin Pada Keesokkannya

Nama brader ini adalah Chad,pada 18/10/2012 dia telah memandu ke Pulau St James di South Carolina.Dan,ianya adalah malam sebelum perkahwinan beliau.tengah sedap bawak,dia hilang kawalan.kereta berpusing berkali2 hingga terbalik,at the last malam tu dia jalan kaki balik umah (2.4km).

Jadi nak dipendekkan cerita,doktor kata dia takleh kahwin,sebb patah tulang belakang beb..lu tahu dia jawab apa.neh > "I'm sorry, that's not an option. I'm getting married tomorrow."..yes..barubetul janji ditepati.no excuses..gentleman kan?mari kita ikuti gambar perkahwinan beliau dibawah..

Kemalangan Yang Tidak Menghalang Lelaki Ini untuk Berkahwin Pada Keesokkannya

Kemalangan Yang Tidak Menghalang Lelaki Ini untuk Berkahwin Pada Keesokkannya

Kemalangan Yang Tidak Menghalang Lelaki Ini untuk Berkahwin Pada Keesokkannya

Kemalangan Yang Tidak Menghalang Lelaki Ini untuk Berkahwin Pada Keesokkannya

Kemalangan Yang Tidak Menghalang Lelaki Ini untuk Berkahwin Pada Keesokkannya

Kemalangan Yang Tidak Menghalang Lelaki Ini untuk Berkahwin Pada Keesokkannya

Kemalangan Yang Tidak Menghalang Lelaki Ini untuk Berkahwin Pada Keesokkannya

Kemalangan Yang Tidak Menghalang Lelaki Ini untuk Berkahwin Pada Keesokkannya

sumber

Share:

VIDEO : KONSERT BIGBANG ALIVE GALAXY TOUR MALAYSIA 2012


VIDEO KONSERT BIGBANG ALIVE GALAXY TOUR MALAYSIA 2012

Lebih 15 000 peminat tak berganjak walaupun ditimpa hujan seawal jam 8 malam demi menyaksikan kemunculan kumpulan K-pop bertaraf dunia, BigBang sempena konsert ‘Bigbang Alive Galaxy Tour’ di Stadium Merdeka, lewat malam tadi.

Konsert yang berlangsung selama 2 jam setengah ini menyaksikan 4 anggota BigBang yang terdiri G-Dragon, T.O.P, Taeyang, Daesung dan Seungri menyampaikan lebih 20 buah lagu hit termasuk daripada album terbaru seperti Monster, Blue, Bad Boy, Fantastic Baby & Still Alive.

Pentas berskala besar yang menelan kos lebih RM3 juta ini turut dilengkapi dengan visual serta sistem bunyi yang mantap memberikan satu pengalaman yang amat bermakna buat kumpulan peminat BigBang yang digelarkan sebagai VIP.

mari kita saksikan video dibawah




P/s : gua minat TOP dengan Taeyang je.LOL

Share:

COOL :[VIDEO] Robot Ini Lebih Laju Berlari Daripada Usain Bolt


Robot Yang Boleh Berlari Lebih Laju Daripada Usain Bolt

The Cheetah merupakan sebuah robot yang mampu bergerak dengan pantas dalam sejarah dan ia telah dicipta oleh tentera US dan Agensi Penyelidikan DARPA. Ia dikatakan mampu bergerak lebih kaju berbanding Usain Bolt.

Menurur pihak International Association of Athletics Federations, Bolt telah berjaya memegang rekod dunia pada tahun 2009 semasa dia berlari pada 27.78 batu sejam pada sela 20 meter semasa larian pecut 100 meter.

 The Cheetah walaubagaimana pun baru-baru ini telah mencatatkan kelajuan sebanyak 28.3 batu sejam pada sela 20 meter dan ia mempunyai sedikit kelebihan berbanding Bolt kerana ia hanya berlari di atas treadmill.

The Cheetah sedang dibangunkan dan diuji di bawah program DARPA's Maximum Mobility & Manipulation (M3) oleh Boston Dynamics.

"Model robot seperti Cheetah merupakan sesuatu yang anggun dan penuh dengan inovasi, tetapi matlamat kita bukan lah untuk menyalin alam semula jadi," kata Gill Pratt, pengurus program DARPA.

"The Cheetah telah menjadi contoh yang terbaik untuk bagaimana kejuruteraan semulajadi telah berjaya mencipta kelajuan dan ketangkasan di kawasan yang kasar. Ia telah mendapat suntikan idea-idea dari reka bentuk alam dalam corak langkah, lenturan pada bahagian belakang, penempatan anggota dan kestabilan."

Robot Ini Lebih Laju Berlari Daripada Usain Bolt

Robot Ini Lebih Laju Berlari Daripada Usain Bolt

Robot Ini Lebih Laju Berlari Daripada Usain Bolt

Mari kita saksikan video dibawah pula



sumber

Share:

COOL : Google dedah pusat data


google data centers

SAN FRANCISCO - Syarikat Google kelmarin mendedahkan gambar beberapa pusat datanya yang menunjukkan sejumlah komputer memproses permintaan pengguna internet.

Pusat itu memproses permintaan klip video YouTube dan menghantar e-mel kepada berjuta-juta orang.

Imej pusat data itu boleh dilihat menerusi laman web yang baharu diperkenalkan Google iaitu www.google.com/about/ datacenters/gallery/.

Laman tersebut memaparkan lapan buah pusat data utama yang terletak di Amerika Syarikat, Finland dan Belgium.

Google juga akan membina pusat data baharu di Hong Kong, Taiwan, Singapura dan Chile

Google dedah pusat data

Google dedah pusat data

Google dedah pusat data

Google dedah pusat data




sumber

Share:

Saturday, 27 October 2012

COOL : Kutip najis musang dapat RM704.83 sehari


Kutip najis musang dapat RM704.83 sehari

LIPA, Filipina - Seorang petani, Rustico Montenegro di sini mencari najis musang yang mengandungi biji kopi untuk dikumpulkan dan dibersihkan sebelum dijual kerana harganya yang tinggi.

Montenegro yang berusia 44 tahun dan isterinya memperoleh pendapatan sehingga AS$230 (RM704.83) sehari semasa bulan Mac hingga Mei hasil daripada usaha mereka itu.

Najis musang yang mengandungi biji kopi itu dibeli oleh dua pedagang biji kopi, Vie Reyes dan Basil Reyes untuk dieksport ke luar negara untuk dijadikan minuman.

Kopi najis musang itu dijual AS$7 (RM21.45) satu cawan di kafe di Manila.

Namun, di Amerika Syarikat (AS), laman web Kopi Herloom di Massachusetts menyatakan dua cawan kopi daripada kopi najis musang dari Filipina, Indonesia dan Vietnam dijual pada harga AS$49 (RM150.16).

Di New York, sebuah kedai kopi menjual biji kopi tersebut pada harga AS$340 (RM1,041) satu kilogram.

Musang yang tinggal di atas pokok itu memakan biji kopi sebelum mengeluarkannya menerusi najis.

Enzim dan asid dalam sistem penghadaman musang menghilangkan rasa pahit biji kopi dan memberikan ia aroma buah dan rasa yang tersendiri.

sumber

P/s :waa.cari najis musang je dapat  rm700 sehari..ngehehe

Share:

Miera Leyana Suka Lelaki Berbadan Sasa

Miera Leyana Suka Lelaki Berbadan Sasa


Pelakon muda Miera Leyana mengakui dia seorang wanita yang mudah terpikat dengan lelaki yang berbadan sasa serta memiliki wajah 'macho'.

Miera atau nama sebenarnya Miera Leyana Kasmi, 19, berkata karakternya yang periang akan terus berubah menjadi pemalu dan mula berlagak sopan apabila berdepan dengan lelaki yang mempunyai kriteria tersebut.

"Dari dulu lagi saya suka lelaki yang mempunyai badan sasa dan kacak, buatkan hati saya mudah cair. Contoh terdekat ialah Aaron Aziz, Henry Golding dan Adi Putra.

"Apabila berjumpa dengan mereka, secara automatik karakter saya berubah menjadi wanita yang sopan.

"Bagaimanapun, ini tidak bermakna saya akan mudah jatuh cinta walaupun lelaki tersebut sudah cukup kriteria pada pandangan mata saya," katanya.

Tambah gadis kelahiran Johor Bahru, Johor itu, dia berharap, kriteria yang ditekankan itu tidak akan mengaburi matanya sehingga tidak sedar bahawa dirinya sedang dipermainkan.

Sementara itu, pelakon jelita ini bersyukur apabila dia berjaya meraih populariti dalam jangka masa yang singkat iaitu tiga tahun dan ia menunjukkan dirinya semakin stabil dalam industri lakonan tanah air meskipun belum memenangi sebarang anugerah pengiktirafan.

Kestabilan karier lakonannya itu membuatkan dia mula berfikir untuk melanjutkan pengajian dalam bidang undang-undang.

"Sepatutnya, selepas tamat sekolah, saya perlu melanjutkan pelajaran, namun atas sebab kesibukan di lokasi penggambaran membuatkan hasrat itu ditangguh.

"Dan sekarang inilah masanya, menyambung pengajian untuk mencapai impian sebagai seorang peguam.

"Tetapi saya tetap akan meneruskan perjalanan karier sebagai seorang anak seni," tuturnya.

Terbaru, Miera bakal menemui penonton menerusi drama Putera Rayyan pada 31 Oktober ini. Ia disiarkan setiap hari Selasa dan Rabu pukul 10.30 malam serta Khamis (9.30 malam).

Selain itu, Miera juga teruja dan berdebar apabila masih menanti enam buah filem lakonannya iaitu Pencinta, Pecah, Apokalips, Lebuhraya Ke Neraka dan Dendam Orang Mati yang bakal ditayangkan pada tahun hadapan.

"Harap-harap, hasil kerja keras saya dapat dilihat menerusi enam filem yang akan ditayangkan pada tahun depan dan ia bakal menunjukkan sejauh mana penerimaan penonton terhadap lakonan saya di layar perak. Risau juga dibuatnya," kata Miera.

sumber

P/s: kah3.gua malas nak komen.haha..nak sasa2 ye..ngehehe.

Share:

Friday, 26 October 2012

Oh! Malaysia diambang jadi pengeluar kondom utama dunia


Oh! Malaysia diambang jadi pengeluar kondom utama dunia

Malaysia kini diambang menjadi pengeluar kondom utama di dunia pada tahun ini, dengan meninggalkan Thailand di belakang sebagai peneraju pasaran, demikian menurut Majlis Promosi Eksport Getah Malaysia (MREPC).

MREPC berkata Malaysia kini menguasai satu pertiga daripada pengeluaran dunia, yang dengan mudah melepasi paras satu bilion.

"Kita boleh menjadi pengeluar nombor satu dunia tahun ini berikutan banjir di Thailand. Angka pengeluaran tahun lepas boleh melepasi angka satu bilion kondom," kata Pengarah Pemasaran dan Pembanguan majlis itu, Low Yoke Kiew kepada Bernama.

Pada 2010, Malaysia, pengeluar getah asli keempat terbesar dunia, telah mengeksport sarung kontraseptif bernilai hampir RM300 juta, iaitu hampir tiga kali nilai eksport pada 2005.

Pengeluar utama Asia - Thailand, China, India, Jepun dan Malaysia - terus membanjiri pasaran global dengan jumlah lebih 10 bilion keping, yang dijual di dalam pelbagai warna, walau pun di negara yang konservatif seperti India.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut menggalakkan pengguna kondom berikutan kesedaran terhadap kesihatan.

Di China, lebih dua bilion kondom dijual, di Jepun terjual 580 juta setahun manakala pengeluaran India telah melepasi satu bilion keping.

"Kondom Malaysia mendapat permintaan yang baik dan kompetitif. Kami kini banyak membekalkan kepada program PBB. Kita menjangka pertumbuhan yang baik bagi kesemua produk lateks kita tahun ini, yang termasuk kondom," kata Low.

Pengeluar kondom bergantung kepada getah asli kerana lebih 90 peratus daripada sarung kontraseptif itu dibuat menggunakan lateks manakala usus biri-biri adalah satu lagi bahan yang digunakan di dalam industri itu.
Kondom getah yang pertama dikeluarkan pada 1855, yang mempunyai ketebalan tiub dalam tayar basikal tetapi perkembangan teknologi telah menjadikannya lebih murah, ringan nipis dan berpelincir.

sumber


P/s :bukan ke negara kita negara rasmi islam.??kenapa semua ini berlaku.tidakkah ianya sedikit sebanyak mencemarakan imej "negara islam".




Share:

GILA : Lelaki Ini Terlupa Dimana Dia Parking Kereta Selama 2 Tahun

Lelaki Ini Terlupa Dimana Dia Parking Kereta Selama 2 Tahun

Seorang lelaki di Berlin, Jerman bertemu kembali dengan keretanya setelah dua tahun lupa dimana dia parkir. Setelah minum-minum pada suatu malam bulan Disember 2010 dan pencarian yang tidak membuahkan hasil keesokan harinya, pemilik kenderaan tersebut melaporkan keretanya hilang kepada polis Munich.

Pihak polis menemukannya bulan lalu setelah polis lalu lintas melihat road tax kereta itu sudah habis tempohnya. Polis menemui kereta itu 4 km dari tempat dimana lelaki berumur 33 tahun itu rasa adalah tempat sebenar keretanya diparkir.

“Anehnya letaknya terlalu jauh, meskipun si pemilik yakin dimana dia meninggalkannya,” ujar jurucakap polis Alexander Lorenz. Di dalam kereta tersebut terdapat peralatan mahal seperti mesin gerudi dan pemutar skru elektrik.

sumber

P/s :fuh.kritikal neh..2 tahun kot.lame tu.hehe.aduyai.

Share:

7 Produk Import Thailand Mempunyai DNA Babi


7 Produk Import Thailand Mempunyai DNA Babi

Pihak Jabatan Agama Islam Perlis (JAIPs) telah mengesahkan tujuh produk sejuk beku dipercayai dibawa masuk dari Thailand serta dijual di pasaran tempatan khususnya di wilayah utara mengandungi DNA babi.
Antara produk yang tersenarai, tauhu ikan, sosej ketam bersalut sotong, sepit ketam tiruan, bebola ikan berperisa, produk hasil laut dan jejari ikan jenama PFP keluaran Pacific Fish Processing Limited.
Tidak terkecuali produk lain seperti, kaki ketam tiruan jenama A-Roy Mark dikilangkan Smile Heart Food Company Limited (Smile Heart) turut disahkan mengandungi DNA babi.

Mengikut laporan, ini  merupakan kes pertama membabitkan sosej pulut, disusuli tauhu ikan, sosej ketam bersalut sotong dan sepit ketam tiruan yang disahkan mengandungi DNA babi pada Ogos 2011,” kata Mohd Sokri Hussin, Pengarah JAIPs.

Difahamkan juga, produk sejuk beku keluaran dua syarikat berpangkalan di Thailand itu dibawa masuk secara haram dari negara jiran berkenaan, kebanyakannya dibeli peruncit termasuk penjaja kecil sebelum dijual di pasaran tempatan terutama di pasar malam atau gerai tepi jalan.

Berikutan harga yang murah, produk terbabit dikatakan mendapat sambutan  berbanding produk yang mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) atau Jabatan Agama Islam negeri.
Menurut Pengarah JAIPs, Mohd Sokri Hussin, perkara itu terbongkar selepas pihak berkuasa di sempadan termasuk Jabatan Kesihatan Perlis merampas produk sejuk beku dibawa masuk secara haram sebelum mengambil sampel untuk diuji kandungannya.

“Sejak tahun lalu, kita mengesan empat kes membabitkan produk sejuk beku tidak halal dari Thailand dibawa masuk ke negara ini. Ia termasuk kes pertama membabitkan sosej pulut, disusuli tauhu ikan, sosej ketam bersalut sotong dan sepit ketam tiruan yang disahkan mengandungi DNA babi pada Ogos 2011.

“Sementara itu, bebola ikan berperisa, produk hasil laut, jejari ikan filamen dan kaki ketam tiruan dikesan Mei dan September lalu. JAIPs sudah melakukan hebahan termasuk menerusi khutbah Jumaat di seluruh negeri selain menasihatkan umat Islam mengelak membeli produk sejuk beku dari Thailand tanpa sijil halal.

“Malah, kita turut menasihatkan peruncit termasuk peniaga pasar malam supaya tidak membeli produk sejuk beku Thailand yang tidak halal serta tiada kelulusan Kementerian Kesihatan kerana dibimbangi memudaratkan orang ramai selain menyentuh sensitiviti umat Islam di negara ini,” katanya.

Apa yang lebih memeranjatkan, katanya, ada sebahagian produk sejuk beku yang dirampas itu turut memiliki logo halal dari Thailand yang dikhuatiri mengelirukan umat Islam di negara ini.

sumber

P/s : berhati2 la ek.dulu duk thai pon macm2 benda boleh jumpa jual tepi jalan.macam pasar malam siap jual cacing,cengkerik..boikot ramai2 produk yang telah dihilightkan.LOL

Share:

WAJIB TAHU! 10 Soalan Sebelum Anda Masuk Meminang


WAJIB TAHU! 10 Soalan Sebelum Anda Masuk Meminang


1. Apakah wawasan hidupnya?

Setiap orang mempunyai wawasan dan cita-cita yang ingin dicapai dalam hidupnya. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai bakal pasangan hidup anda. Sekiranya anda dan dia mempunyai wawasan dan matlamat hidup yang sama maka perselisihan dalam rumahtangga akan berkurangan.

2. Bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?

Kefahaman serta tasawur yang jelas mengenai perkahwinan amat penting. Sekiranya kedua-dua pihak mempunyai kefahaman yang berbeza, umpamanya satu pihak menganggap perkahwinan hanya sekadar memenuhi tuntutan nafsu semata-mata, sedang satu pihak lagi memandang sebagai satu ibadah, sudah semestinya rumahtangga yang bakal dibina tidak akan aman daripada perselisihan dan pergaduhan.

3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?

Adalah penting bagi setiap pasangan mengetahui kegemaran pasangannya, apa yang disukai dan tidak disukainya kerana kadang-kadang perselisihan berlaku disebabkan kelainan kegemaran dan citarasa. Sekiranya kegemaran setiap pihak diketahui terlebih awal mungkin perselisihan dapat dielakkan.

4. Apakah pandangannya mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?

Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata. Sekiranya satu pihak belum bersedia sedang pihak yang satu lagi sudah tidak sabar untuk bergelar ibu atau ayah, pastilah kedua-dua pihak akan berasa tertekan dan perhubungan akan jadi tegang.

5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?

Masalah kesihatan yang kronik atau kecacatan semula jadi pada anggota badan tidak wajar disembunyikan. Mengetahui adanya penyakit atau kecacatan tertentu akan mempengaruhi keputusan yang bakal diambil. Menyembunyikan penyakit yang kronik atau kecacatan yang mengaibkan boleh dianggap sebagai satu penipuan.

6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?

Sesetengah orang suka bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat, mempunyai kawan dan kenalan di merata-rata tempat. Sesetengah yang lain pula suka menyendiri, tidak pandai berkawan dan sukar didampingi. Orang macam mana yang anda cari?

7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?

Perkahwinan bukan sekadar aqad yang mempertemukan antara dua jiwa. Sebaliknya perkahwinan merupakan hubungan kemasyarakatan yang mencantumkan antara dua keluarga atau lebih. Oleh itu bakal tunangan harus tahu status keluarga serta hubungan mereka antara satu sama lain. Hubungan kekeluargaan juga sedikit sebanyak menggambarkan keperibadian seseorang.

8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?

Kegemaran serta cara seseorang memenuhi masa lapangnya juga memberi gambaran tentang wawasan serta cita-citanya dalam hidup ini.

9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau pertubuhan kebajikan?

Keaktifan dalam persatuan kebajikan atau pertubuhan sukarela menggambarkan dia bukan seorang yang sombong dan mementingkan diri. Orang yang hidupnya sekadar untuk memenuhi cita-cita dan wawasan peribadi semata-mata sebenarnya hidup dalam dunia yang sempit dan mati sebagai insan yang kerdil. Tetapi orang yang hidup dalam perjuangan akan hidup sebagai insan yang hebat dan apabila dia mati namanya akan dikenang zaman-berzaman.

10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumahtangga mereka?

Setengah orang menganggap rumahtangga adalah masalah peribadi yang terlalu khusus. Tiada seorang pun yang boleh masuk campur walaupun ibu bapa sendiri. Hal ini sangat penting diketahui oleh setiap orang yang akan memasuki gerbang perkahwinan. Apakah pandangan bakal pasangan hidupnya. Adakah dia termasuk dalam golongan di atas atau sebaliknya seorang yang terlalu bergantung kepada kedua-dua ibu bapanya walaupun telah berkeluarga?

sumber

P/s :nice tips weh.

Share:

Misi mencipta rekod kereta yang lebih laju daripada peluru


Misi mencipta rekod kereta yang lebih laju daripada peluru

SYDNEY – Seorang pelumba Australia, Rosco McGlashan mahu mencipta rekod lebih laju daripada peluru pada 2014 dengan memandu sebuah kereta.

McGlashan percaya dia mampu mencipta rekod itu dengan memandu sebuah kereta yang dilengkapi teknologi roket pada kelajuan 1,609 kilometer sejam.

Kereta yang dipandunya akan bergerak lebih laju daripada sebutir peluru.

Kos bagi menghasilkan kereta itu ialah AS$4.2 juta (RM12.75 juta).

Kereta itu yang diberi nama Invader 5R sepanjang 16 meter.

Ia dijana kuasa roket dan menggunakan bahan bakar bio serta cecair oksigen.

Dia dan anggota-anggota pasukannya akan menguji kereta tersebut pada tahun depan.

sumber

Share:

Gadis 16 Tahun Tertekan Ditumbuhi Misai Dan Janggut


Gadis 16 Tahun Tertekan Ditumbuhi Misai Dan Janggut

CHINA – Ketika rakan sebayanya sedang enak menikmati masa remaja mereka dengan belajar atau berpacaran, keadaan berbeza dengan Nana.

Ini kerana, gadis berusia 16 tahun itu, hanya mengurung diri dalam bilik dan menangis setiap hari mengenangkan nasibnya apabila mukanya ditumbuhi misai dan janggut.

Keadaan itu berlaku selepas dia menjalani rawatan akibat penyakit anemia yang dialaminya pada 2010.

Bagi menyelamatkan nyawanya, doktor terpaksa menggunakan sejenis ubat, namun Nana mengalami alahan pada produk berkenaan.

Menurut ibunya, Liao Shen, anaknya itu mengalami penyakit di mana tulang sum sumnya tidak menghasilkan sel darah baru.

“Doktor memaklumkan keadaan Nana ketika itu adalah tenat dan jika tidak dirawat, dia akan meninggal dunia.

“Selepas menjalani rawatan, kesihatannya semakin pulih, namun berlaku perubahan ketara pada fizikalnya,’’ kata Liao Shen.

Muka anaknya itu, ujar Liao Shen, ditumbuhi misai dan janggut manakala tangan serta kakinya dipenuhi dengan bulu roma yang lebat.

Kerana malu, Nana telah berhenti daripada sekolah pada 2010.

“Setiap hari dia menangis dan ingin ke sekolah, namun apa yang boleh dilakukannya,’’ kata ibunya.

Menurut Liao Shen, anaknya itu seorang yang periang namun sejak badannya mengalami perubahan berkenaan, dia mula berubah.

Nana akan memakai topeng muka dan baju berlengan panjang apabila keluar rumah.

“Adakalanya Nana langsung tidak bercakap dan dia kini kerap menghabiskan masa dalam bilik sambil membaca,’’ katanya.

sumber

Share:

Najis Lembu Jana Elektrik


Najis Lembu Jana Elektrik

LITTLETON: Najis lembu akan digunakan untuk memberi kuasa membolehkan peminat ski sampai ke sebuah pusat peranginan ski Vermont musim sejuk kali ini.

Pendekatan menggunakan najis lembu untuk menghasilkan elektrik itu adalah sebahagian daripada usaha kreatif pihak berkuasa yang menyedari kebaikan adanya banyak ladang ternakan di negeri ini.

Killington adalah antara pusat ski terbesar di New England. Pengusahanya bercadang menggunakan 300,000 kilowatt tenaga elektrik daripada najis itu daripada 13 ladang ternakan pada tahun ini.

Mereka mahu bekalan kuasa itu menggerakkan K-1 Express Gondola membawa peminat ski ke kemuncaknya setinggi 4,241 kaki, kata jurucakap pusat peranginan berkenaan, kelmarin.

Program tenaga kitar semula

Bekalan elektrik daripada najis haiwan itu disalurkan menerusi program tenaga dikitar semula di loji terbesar New England, Green Mountain Power.
Dimulakan pada 2004 oleh agensi Perkhidmatan Awam Pusat Vermont yang kemudian dibeli oleh syarikat induk Green Mountain Power pada tahun ini, pogram ‘kuasa lembu’ itu menghasilkan lima megawatt menerusi najis 10,000 daripada 270,000 ternakan di negeri ini.

Program itu menetapkan, najis akan dikumpul pada siang hari dan dicampur dengan air bersih daripada peralatan menghasilkan susu.

Pengendali program berkenaan memberitahu, mereka pada masa ini menggunakan 300,000 gelen najis sehari. – REUTERS

Share:

COOL : Fabrik "Kebal" Yang Dapat Menahan Hirisan Pisau


Sejenis fabrik baru yang dikenali sebagai Cut-Tex® PRO telah direka yang mempunyai ketahanan bagi hirisan pisau. So, jika korang kne slash dengan pisau, fabrik ni amat membantu korang. Tapi ingat, kalau korang kne tikam, tetap jugak tembus. So, daripada takde protection langsung, at least fabrik jenis ni dapat mengurankan kecederaan kalau korang kene serang. Harga sweater yang diperbuat dari fabrik ini dijual oleh syarikat PPPS dengan harga $315.

mari kita saksikan video dibawah


sumber

Share:

GILA : [Video] Guru Tadika Tampar Murid 120 Kali Dalam Masa 30 Minit


cikgu tadika noob

BEIJING: Seorang guru prasekolah didapati mendera muridnya dengan menampar serta menendang mereka berkali-kali.

Perbuatan kejam itu terbongkar selepas aksi guru terbabit dirakam kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di sebuah pusat pendidikan di Taiyuan, utara Shanxi.

Melalui rakaman video selama 30 minit itu, guru terbabit dilihat menampar empat muridnya lebih 120 kali apabila mereka gagal menjawab soalan diberi.

Insiden itu disiasat selepas seorang daripada bapa murid terbabit - cuma dikenali sebagai Han kehairanan apabila muka anak perempuannya merah dan bengkak.

Media semalam melaporkan, Han pergi bertemu pentadbiran prasekolah berkenaan dan menuntut untuk melihat rakaman CCTV di situ.

Menurut Han, melalui rakaman berkenaan, dia melihat anaknya serta tiga kanak-kanak lain menjadi mangsa dera seorang guru.

“Dalam tempoh setengah jam, guru wanita terbabit menampar anak saya 43 kali, selain menendangnya dua kali,” katanya.

Mengenai tiga kanak-kanak lain, Han berkata, mereka masing-masing ditampar 43, 27 dan 10 kali dalam tempoh sama.

“Wanita itu tidak sepatutnya menjadi guru. Dia bukan manusia, tetapi jembalang!” katanya.

Menurut Han, bukan sekali anak perempuannya pulang dengan muka merah dan membengkak tetapi menyangka ia disebabkan kecederaan ketika bermain.

Melalui rakaman itu, Han berkata, guru matematik terbabit meminta anaknya mencampurkan dua angka lebih daripada 10.

Apabila anaknya mengaku tidak tahu, guru terbabit menamparnya. Sementara itu, media China melaporkan, guru wanita itu kini dipecat dari sekolah berkenaan.

mari kita saksikan rakaman video cctv dibawah


sumber

P/s:ni bukan Han gua.LOL.tapi ni memang serius matter.gile bullshit cikgu ni.kasi lempang kat muka dia sikit.aneh2 je dowh china ni..

Share:

COOL : Pelukis Polis Yang Sangat Hebat


 Pelukis Polis Yang Sangat Hebat

Cik Gibson, 62,Telah 30 tahun mengabdikan dirinya sebagai penegak keadilan hanya melalui lakaran lukisan wajah penjenayah.Bakat beliau sungguh luarbiasa,Dimana ketepatan wajah suspek penjenayah adalah sangat mirip wajah sebenar malah hampir seratus peratus tepat.

Kerana lukisan lakaran nya telah ramai penjenayah kecundang di tangan polis di Houstan.
Walaupun hanya dengan sedikit gambaran yang di berikan oleh mangsa namun Cik Gibson dapat melukisnya dengan sempurna.Ini memudahkan pehak polis membuat tangkapan dengan cepat.Bagaimana Cik Gibson memulakan kerjaya sebagai pelukis untuk polis di Houstan?

Kisahnya begini sewaktu umurnya 21 dia sendiri telah menjadi mangsa serangan penjenayah yang hampir meragut nyawanya.Semenjak itulah di terus berkhidmat sebagai pelukis polis demi menegakkan keadilan melalui bakatnya yang luar biasa.Tak percaya betapa miripnya lukisan lakaran penjenayahnya?Mari kita sama-sama saksikan.

Brenda Lee
 banduan Brenda Lee Blake rompakan pada tahun 1993

Charles Raiford
 Tepat: Bandingkan lakaran Charles Raiford dengan wajahnya yang sebenar

Dana Wilson
 Lakaran Dana Wilson, yang dituduh menculik bayi yang baru lahir pada tahun 1995

Donald Eugene Dutton
Lakaran Perogol Donald Eugene Dutton selepas dia melarikan diri dari penjara


Francisco Cardenas
 Francisco Cardenas sedang menjalani kehidupan di penjara setelah dilihat membunuh seorang pegawai polis

Jeffrey Lynn Williams
 Pada tahun 2002, Jeffrey Lynn Williams telah dihukum mati kerana membunuh seorang wanita dan merogol anak perempuan berusia sembilan tahun.

Michael Hamberger

Penjenayah Michael Hamberger, pada tahun 1988 lakaran ini meletakkan beliau di dalam penjara, sehingga hari ini.


Naim Rodriguez
Penjenayah Naim Rodriguez

Robert Hidalgo
Penjenayah berusia 17 tahun, Robert Hidalgo carjacked

P/s : wah.power giler dia.hampir 89-99% muka sama..lakaran bayangan je beb.macam lukisan gambar depan2 pulak.tepat tu.sangat kagum dengan beliau :)

Share:

COOL : Mansory Lamborghini Aventador LP700-4 Carbonado

Mansory Lamborghini Aventador LP700-4 Carbonado

Seperti yang kita tahu,antara kereta2 sport,supercar yang superb antaranya adalah keluaran Lamborghini.sebut je.confirm orang kenal.okay hari ni aku bawakkan kereta baru untuk dipertontonkan.ianya lamborghini aventador mansory cabonado.Masonsy Lambo biasa yang diberikan kemasan gentian karbon sehingga overdose. Selain daripada itu enjin Mansory Aventador ini juga diubah suai bagi memeberikan 754 kuasa kuda dan kelajuan maksimum 355 kmh

Mansory Lamborghini Aventador LP700-4 Carbonado

Mansory Lamborghini Aventador LP700-4 Carbonado

Share:
loading...

Random Posts

Artikel Terbaru

Baca Juga

loading...