January 2015 ~ Bila Han Bercerita

Sunday, 25 January 2015

(VIDEO) Ibu Buta Dapat Lihat Bayi Yang Dilahirkannya Jadi Viral

Video Ibu Buta Dapat Lihat Bayi Yang Dilahirkannya Jadi Viral


WASHINGTON: Sebuah video yang menunjukkan seorang ibu buta di Kanada melihat bayi yang baru dilahirkan untuk pertama kali menggunakan cermin mata khas yang dapat meningkatkan penglihatan telah menjadi viral.

Video yang disiarkan di YouTube itu menunjukkan Kathy Beitz, 29, sedang melihat bayi lelakinya yang baru lahir dengan bantuan set tersebut yang diikat di kepala.

"Untuk bayi pertama yang saya benar-benar dapat melihatnya, saya berasa sangat terharu," kata Beitz dalam video popular itu.

Beitz mempunyai genetik degenerasi makula dikenali sebagai penyakit Stargardt. Dia dapat melihat anaknya dengan bantuan cermin mata eSight dalam masa nyata.

Imej-imej yang dipertingkatkan membolehkan orang-orang yang tidak buta sepenuhnya untuk melihat dunia di sekeliling mereka.

"Dia melahirkan bayi ini dan dia mahu melihatnya serta-merta," kata kakak Beitz, Yvonne Felix yang menyiarkan video itu.


kredit gambar
sumber

P/s: sangat menyentuh hati.huhu




Share:

Thursday, 22 January 2015

Anjing ini warisi harta tuannya yang bernilai RM5.4 juta

Anjing ini warisi harta tuannya yang bernilai RM5.4 juta
Pemilik Rose Ann Bolsany bergambar di New York dengan Bella Mia. Sumber foto mirror.co.uk.

NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Seekor anjing baka Maltese Terrier bakal menjadi antara anjing terkaya selepas tuannya membuat keputusan untuk mewasiatkan kesemua harta kekayaan dan simpanannya yang dianggar berjumlah £1 juta (RM5.4 juta) kepada anjing tersebut.

Rose Ann Bolsany yang bekerja sebagai akauntan dikatakan terlalu menyayangi anjing peliharaannya yang berusia tiga tahun itu.

Rose Ann yang kini mencecah usia 60 tahun dikatakan berbuat demikian untuk memastikan anjingnya itu terus hidup dalam kemewahan walaupun selepas kematiannya.

Difahamkan, anjing yang diberi nama Bella Mia ini mempunyai bilik tidur sendiri, lengkap dengan pakaian anjing dan diberi stik mignon sebagai makan malam.

”Anak-anak saya sudah besar dan berjaya. Mereka tidak memerlukan wang saya.

“Kami sudah biasa memberi kehidupan mewah kepada Bella Mia, sebab itu saya mahu memastikan dia mempunyai segala-galanya apabila saya sudah tiada nanti,” katanya seperti yang dipetik menerusi laporan Metro.co.uk kelmarin.

Anjing yang pernah memenangi tempat pertama dalam pertandingan Bintang Fesyen Haiwan Kesayangan New York dua tahun berturut-turut itu bakal mewarisi harta seperti barang kemas, dana amanah dan rumah percutian.

Rose Ann yang berasal dari Queens, New York berkata, ketiga-tiga anaknya tidak marah dengan tindakannya.

sumber

P/s: anjing pon sekarang hidup mewah.


Share:

Wednesday, 21 January 2015

Nelayan tertangkap ikan yu pra-sejarah yang mempunyai 300 gigi

Nelayan tertangkap ikan yu pra-sejarah yang mempunyai 300 gigi


VICTORIA - AUSTRALIA. Sejenis ikan yu yang dikategorikan sebagai ikan pra-sejarah telah dibawa ke darat oleh seorang nelayan.

Ikan yu tersebut atau frilled shark mempunyai badan seperti belut dan mempunyai 300 batang gigi.

Menurut ABC News, ikan tersebut yang wujud semenjak 80 juta tahun lampau dan boleh dijumpai pada ke dalaman laut 1,500 meter.

Ikan tersebut pada mulanya diberikan kepada Organisasi Penyelidikan Industri dan Saintifik (CSIRO) namun CSIRO memberitahu mereka sudah mempunyai spesimen ikan tersebut.

Ikan tersebut dipercayai sudah dijual.

sumber


Share:

Aaron Aziz Dikejarkan Ke Hospital

Aaron Aziz Dikejarkan Ke Hospital


Selasa lalu telah berlangsungnya tayangan perdana filem Suamiku, Encik Perfect 10 di GSC Pavilion dengan kehadiran ramai selebriti tanahair, media dan juga peminat. Walaupun meriah, tetapi dengan tidak disangka, pendukung watak utama, Aaron Aziz yang membawakan watak Zarief Daniel sebenarnya dalam kesakitan.

Aaron kelihatan seperti tidak selesa namun masih mampu memberi senyuman kepada mereka yang hadir. Rupa-rupanya dia mengalami sakit dileher seperti kebas dan lenguh. Isterinya, Diyana Halik tidak turut sama tetapi telah memuat naik gambar Aaron di laman Instagram yang menunjukkan Aaron dalam kesakitan.

“His neck must be really painful.... While waiting For The film to start.... Kesian....#aaronaziz”

Selepas selesai sidang media, Aaron telah bergegas ke Prince Court Medical untuk mendapatkan rawatan lanjut. Kesian kerana nampak  dia tidak dapat dapat menahan kesakitan.

“Finally Sang suami pergi jumpa Doctor!! Dah sakit sangat la tu.. Hes getting a jab to ease his pain... #insyaAllah baik k sayang. #aaronaziz”

“My husband @aarondwiaziz once said 'You Can put me in a boxing ring and throw Punches at me but u never let a Doctor prick a needle on me!!!! Nasib baik dia tak tertumbuk org yg inject dia tu!!! (He almost did years back when he had pneumonia!!) lol #aaronaziz sakit sangat la tu sampai rela ambil injection. Ok im really tired. Nak Tido! Praying That Allah Will take Away his pain. Selamat Mlm/pagi semua”

Itu dua kapsyen yang ditulis oleh Diyana beserta gambar yang telah dimuat naik di Instagramnya.Difahamkan ia berlaku ketika Aaron mengikuti membantu mangsa banjir. “Sebenarnya sakit di leher ini sudah lama sebab saya selalu buat aksi ganas ketika berlakon. Tetapi tidaklah teruk. Cuma bila lama-lama ia makin menjadi-jadi. Saya mula rasa sakit selepas saya pergi mengikuti memberi bantuan banjir. Mungkin angkat beratkan. Jadi ada sedikit effect. Doktor nasihatkan saya supaya banyakkan berehat dan tidak mengangkat barang yang berat”, jelas Aaron.

sumber

P/s: semoga abang long cepat sembuh.


Share:

Sunday, 11 January 2015

Gigi dijumpai didalam bekas kentang McD

Gigi dijumpai didalam bekas kentang McD


JEPUN - Sebuah portal berita melaporkan gigi manusia telah ditemui dalam bekas kentang goreng yang dijual kepada pelanggan restoran makanan segera, McDonalds di Jepun.

Hal ini menjadikan reputasi restoran berkenaan di Jepun semakin buruk.

Gigi tersebut ditemui pelanggan yang membeli makanan dari cawangan restoran di Osaka.

Menurut Timbalan Presiden McDonalds Corp, Hidehito Hishinuma, pihaknya sendiri tidak dapat memastikan bagaimana gigi boleh termasuk dalam makanan tersebut.

Siasatan awal pihak syarikat setakat ini mendapati mereka tidak mempunyai pekerja yang kehilangan gigi di cawangan tersebut.

sumber

P/s: memang dah lama boikot ponn.huhu


Share:

[VIDEO & GAMBAR] Datuk Aznil Nawawi bertemu Kim Kardashian, Ryan Seacrest dan selebriti terkemuka di LA

Aznil Nawawi bertemu Kim Kardashian, Ryan Seacrest dan selebriti terkemuka di LA


Pembuka lembaran 2015 menjadi indah buat Datuk Aznil Nawawi kerana berpeluang ke Los Angeles sejak 7 hingga 14 Januari ini.

Beliau ke sana seorang diri atas jemputan NBC Universal untuk acara anjuran International Press Junket. Acara itu bertujuan memperkenalkan program musim baharu seperti Live From Red carpet, The Kardashians dan Fashion Police.

Kesempatan indah itu dimanfaatkannya untuk bergambar dengan personaliti serta selebriti popular seperti Kim Kardashians, Ryan Seacrest, Giuliana Rancic dan penyanyi Christina Milian.

"Paling menyeronokkan dapat menemubual secara perseorangan dengan Christina, Giuliana dan Kim. Mereka sangat peramah.

"Biarpun gementar dengan keupayaan saya untuk berbahasa Inggeris, saya beranikan diri juga untuk atasi ketakutan itu. Saya belasah saja kerana peluang ini umpama seumur hidup sekali.

Aznil Nawawi bertemu Kim Kardashian, Ryan Seacrest dan selebriti terkemuka di LA
AZNIL berselfie dengan Kim Kardashian

"Saya tak nak rasa diri ini kecil biarpun pasti ada yang akan ketawakan tahap bahasa Inggeris ini. Tak kisahlah orang nak cakap Inggeris berterabur kerana saya sangat seronok di sini," katanya.

Menurut Aznil lagi, penyanyi Christina akan tampil dengan program realiti sendiri dipanggil Christina Milian Turned Up yang akan bersiaran di Channel E! mulai 18 Januari ini.

"Saya turut berpeluang mencuba menjadi pengacara E! NEWS di samping Giuliana, Jason dan Terrence. Saya cuba letakkan diri ini sebaris dengan mereka biarpun bahasa Inggeris saya tidaklah bagus mana.

"Saya tolak rasa rendah diri. Saya juga berpeluang bertemu Kelly Osbourne dan Brad Goreski yang kedua-duanya mengacarakan Fashion Police," katanya yang akan menghadiri Golden Globe Awards Ahad ini.

Aznil Nawawi bertemu Kim Kardashian, Ryan Seacrest dan selebriti terkemuka di LA
 Berselfie bersama Ryan Seacrest

Aznil Nawawi bertemu Kim Kardashian, Ryan Seacrest dan selebriti terkemuka di LA
Berselfie bersama Christina Milian

VIDEO



sumber


Share:

Tuesday, 6 January 2015

Akhir Zaman, Pokok Yahudi Dijual Online


Akhir Zaman, Pokok Yahudi Dijual Online

Zionis Israel berusaha menanamkan pokok ghargad, pohon Yahudi di tanah yang berjaya mereka rebut dari Bangsa Palestin. Ini juga sebagai penanda akhir zaman.

Dan sebaliknya, ketika Mujahidin Palestin berjaya melawan sehingga tentera Zionis berundur, mujahidin segera menebang pohon ghargad dan menggantikannya dengan pohon zaitun, pohon lambang perdamaian. Dan jika tanah itu direbut lagi oleh Zionis, maka Zionis akan mencabut kembali pohon zaitun dan menanam kembali ghargad.

Akhir Zaman, Pokok Yahudi Dijual Online

"Kalau kita berada di Palestin dan melihat banyak pokok ghargad, itu bermakna kita sedang berada di tanah yang dijajah Zionis. Tapi bila banyak terdapat pokok zaitun, kita bermakna ada di wilayah Palestin yang dipertahankan HAMAS, "ujar doktor sahabatku itu.

Zionis-Israel ternyata sangat bercita-cita tinggi menanami seluruh bumi Palestin dengan pohon ghargad ini.Telah lama mereka mempromosikan ke seluruh dunia untuk membeli pokok ghargad dan menanamnya di Palestin. Lucunya, terdapat harga diskaun untuk pembelian pakej tertentu. Projek ini dinamakan "Trees for Israel" (http://www.jnf.org/support/tree-planting-center/). Setiap orang yang menyokong dan bersimpati pada Zionis-Israel digalakkan agar membeli pakej pohon ghargad melalui online, memilih sistem pengirimannya, dan menyumbangkan pohon-pohon itu untuk ditanam di Bumi Palestin.

Harga satu pokok 18 Dollar AS. Jika beli tiga pokok cukup membayar dua pokok. Jika beli lima pohon, cukup bayar hanya empat pokok. Dan hebatnya disediakan sijil dari Jewish National Fund (JNF) sebagai tanda penghargaan kepada penyumbang.

Dalam ruang "Pentingnya Menanam Pohon di Israel" dinyatakan:

"Usaha penanaman pokok di Israel adalah yang sangat baik untuk menunjukkan kepedulian anda. Anda boleh menanam pokok untuk pelbagai kepentingan dan sekaligus menghijaukan Tanah Israel, dengan menghantar hadiah khusus untuk rakan atau orang yang dicintai. Untuk setiap pesanan, sebuah sijil indah yang boleh anda pilih sendiri akan dihantar ke penerima dengan mesej peribadi sesuai permintaan anda. Tanamlah pohon untuk berbagai kesempatan seperti: perayaan kelahiran, Bar atau Bat Mitzvah, acara wisuda, perkahwinan, ulang tahun, doa untuk lekas sembuh dari penyakit, atau pun untuk mengenang seseorang yang istimewa bagi anda tentunya. Selama 100 tahun terakhir, Jewish National Fund (JNF) telah menanam lebih dari 250 juta pokok di seluruh tanah Israel. "

Zionis Diam-Diam Meyakini Hadis Akhir Zaman

Tanda-tanda akhir zaman salah satunya adalah diperanginya kaum Yahudi oleh kaum muslimin. Dari Abu Hurairah, Rasul saw bersabda:

"Kiamat tidak akan terjadi sehingga kaum muslimin memerangi Yahudi, lalu kaum muslimin akan membunuh mereka sampai-sampai setiap orang Yahudi bersembunyi di balik batu dan pohon, tetapi batu dan pohon itu berkata, 'wahai kaum muslimin, wahai hamba Allah ada orang Yahudi di belakangku , marilah dan bunuhlah dia. 'Kecuali (pohon) Gharqad kerana ia adalah pohon Yahudi. "(Riwayat Muslim VII / 188, Bukhari IV / 51, Lu'lu wa al-Marjan III / 308)

Bagaimana pokok ghargad itu? Imam an-Nawawi berkata, "Gharqad adalah sejenis pohon berduri yang dikenal di negeri Baitul Maqdis (Palestin). Disanalah Dajjal dan Yahudi (akan) dibunuh (yakni oleh Nabi Isa dan kaum Muslimin). "

Dengan adanya projek penghijauan dengan menanam seluruh Bumi Palestin dengan pohon ghargad, maka hal itu menunjukka jika sesungguhnya kaum Zionis Yahudi itu percaya dengan hadis hari akhir Rasulullah saw. Ini memang sifat mereka, yang iman pada sebahagian kitab Allah, namun ingkar di sebahagian yang lain. Projek penghijauan ini merupakan Perang Pohon berskala global, kerana siapa pun yang menyokong atau bersimpati pada Zionis-Israel di seluruh muka bumi, boleh membeli lalu menyumbangkan pokok-pokok pelindung Yahudi ini dan menanaminya di Bumi Palestin.


sumber : eramuslim


Share:

Kolej tawar kursus belajar selfie paling sempurna

Kolej tawar kursus belajar selfie paling sempurna


Sebuah kolej yang berpusat di London kini menawarkan kursus khas untuk mengambil gambar secara selfie paling sempurna.

Pengajian yang dinamakan ‘The Art of Portraiture’ ini mensasarkan untuk memberi penekanan terhadap pemahaman kritis mengenai seni mengambil gambar sendiri.

Bertempat di Kolej City Lit, para penuntut akan menjalani kuliah sebanyak empat sesi dengan yuran pengajian sebanyak £132 (RM714).

Kolej tawar kursus belajar selfie paling sempurna

Antara intipati yang bakal diketengahkan termasuklah pengunaan ruang persekitaran, signifikasi terperinci teknik pencahayaan serta cara bagaimana untuk melahirkan idea baharu bagi menjadikan fotografi lebih relevan dengan matlamat hidup.

Kedengaran agak dramatik bukan? Mungkin mata pelajaran berkenaan amat bersesuaian buat jurugambar atau mereka yang menjadikan fotografi sebagai sumber rezeki.

Ada ura-ura yang menyatakan bahawa salah satu sesi tersebut akan ‘mengajar’ cara-cara terbaik untuk membuat duck face dan kaedah yang betul semasa menguna batang selfie atau monopod

sumber


Share:

15 Tanda Awal hamil

15 Tanda Awal hamil


1. Payudara membengkak / terasa sakit 
Antara petanda awal kehamilan ialah payudara anda menjadi sensitif atau membengkak disebabkan oleh pertambahan hormon. Payudara membengkak bukanlah bermaksud ianya membesar tetapi ianya terasa seperti sebelum anda haid. Ketidakselesaan ini akan berkurangan apabila anda memasuki fasa kedua sepanjang kehamilan. Tubuh anda akan mula berubah mengikut perubahan hormon.

2. Rasa lelah yang berlebih / keletihan 
Rasa lelah yang berlebih akan membuat Anda cepat tertidur. Hal ini disebabkan dari perubahan hormon dan juga akibat dari kinerja organ-organ vital untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan janin. Biasanya rasa lelah ini hanya pada trimester pertama dan akan hilang saat memasuki trimester kedua.

3. Mual / loya / muntah 
Ini merupakan tanda-tanda yang paling dikenal oleh para wanita hamil. Pemicunya adalah adanya peningkatan hormon secara tiba-tiba pada aliran darah. Gejala mual ini biasanya terjadi selama enam minggu saat anda dinyatakan hamil. Biasanya mual akan datang pada pagi, siang dan malam hari. Rasa mual ini biasanya akan menghilang memasuki kehamilan trimester kedua. Jika, rasa mual dan muntah masih terjadi pada usia kehamilan trimester kedua, sebaiknya periksakan dan konsultasi mengenai hal ini ke dokter Anda, karena akan mengganggu kehamilan.

4. Lebih sensitif terhadap bauan
Jika anda baru hamil, sensitif atau lebih peka terhadap bauan adalah perkara biasa. Mungkin ini adalah kesan sampingan dari peningkatan hormon estrogen di dalam sistem badan anda. Jika dahulu anda menikmati pelbagai hidangan dengan aroma yang mengasyikkan, tetapi apabila hamil anda mungkin langsung tidak boleh menghidu sebarang bau.

5. Kembung perut 
Oleh kerana perubahan hormon berlaku di awal kehamilan ianya mungkin akan menjurus kepada rasa kembung di bahagian perut, sama seperti rasa ketika hendak datang haid. Kerana itulah pakaian anda akan terasa sendat di bahagian pinggang walaupun uterus masih lagi bersaiz kecil.

6. Kerap buang air kecil 
Apabila anda sudah hamil, anda akan mendapati diri anda kerap ke tandas dalam jangkamasa yang singkat. Kenapa ini terjadi? Ini kerana sepanjang kehamilan jumlah darah dan bendalir dalam badan akan meningkat, ianya menjurus kepada cecair yang berlebihan akan diproses oleh buah pinggang dan akhirnya ke pundi kencing. Simptom ini biasanya bermula sejak 6 minggu pertama di dalam fasa pertama kehamilan dan akan terus berlaku atau lebih kerap lagi apabila proses kehamilan dan bayi semakin membesar yang memberi tekanan di dalam pundi kencing anda.

7. Sakit kepala 
Memang terdengar aneh, karena sakit kepala sering dialami juga oleh orang yang tidak hamil. Namun akibat dari banyaknya perubahan hormon di dalam tubuh, sehingga disertai juga dengan perubahan hormon yang ada di kepala. Jika Anda terbukti hamil dan mengalami sakit kepala, gunakan pg-safe acetaminophen dibandingkan dengan ibuprofen.

8. Sakit punggung 
Sakit punggung yang dirasakan saat hamil dikarenakan beberapa ligamen di punggung Anda sudah tidak ada. Sakit ini akan terus berasa saat berat badan anda bertambah dan selama masa kehamilan.

9. Kram 
Memang kram akan dialami oleh wanita hamil karana rahim yang akan membesar dan merenggang untuk menyiapkan tempat bagi bayi Anda.

10. Ngidam 
Sudah tidak asing lagi mendengar kata ini saat ada seseorang yang sedang hamil. Mau ini, mau itu lalu tiba-tiba Anda ingin makan buah-buahan yang rasanya asam, padahal sebelumnya sangat benci terhadap buah yang rasanya asam. Jika Anda menjadi pemerhati masalah makanan, mungkin ini adalah tanda-tanda sedang hamil.

11. Peningkatan temperature tubuh 
Jika terjadi kehamilan atau ovulasi, maka suhu tubuh ibu akan meningkat. Kondisi ini akan bertahan selama terjadinya kehamilan. Kondisi ini tidak akan turun ke kondisi sebelum terjadinya ovulasi.

12. Bau Badan 
Mungkin tanda ini jarang ditemui pada wanita hamil. Namun jika memang muncul bau badan, maka adanya peningkatan hormon yang berlebih sehingga menyebabkan kelenjar keringat meningkat.

13. Pusing atau pingsan 
Mungkin Anda sering menonton adegan wanita hamil yang pingsan. Namun faktanya ini dapat terjadi karena kadar jumlah gula di tubuh yang rendah. Oleh karena itu, pastikan anda cukup makan dan tentunya banyak minum supaya tidak kekurangan cairan tubuh.

14. Munculnya darah 
Darah ini muncul sebelum menstruasi yang akan datang, biasanya terjadi antara 8-10 hari setelah terjadinya ovulasi. Darah ini disebabkan oleh implantasi atau menempelnya embrio.

15. Keputusan positif oleh alat ujian kehamilan 
Kebanyakan alat ujian kehamilan tidak begitu sensitif untuk mengesan kebanyakan kehamilan selepas seminggu tidak datang haid. Jadi, jika anda mengambil keputusan untuk mencubanya pada minggu pertama haid tidak datang dan mendapat keputusan yang negatif, anda mungkin ingin mencubanya semula selepas beberapa hari.

sumber


Share:

Christina Aguilera mengamuk di Disneyland

Christina Aguilera mengamuk di Disneyland


Ketika mengunjungi Disneyland sempena meraikan ulang tahun kelahirannya Christina sempat pula mengamuk. Menurut berita yang dipetik dari TMZ, Christina ke Disneyland bersama-sama teman
dan krewnya.

Christina mengamuk apabila karekter Mickey Mouse menolak ajakannya untuk bergambar bersama teman dan krew. Kebetulan, karakter tersebut bukan dalam waktu kerja, berhenti rehat dan juri rancangan 'The Voice' ini mengamuk dan menghamburkan kata-kata kesat kepada Mickey Mouse tersebut.

Ada sumber mengatakan penyanyi berusia 34 tahun ini sempat berkata "Kau kenal siapa aku?'

Namun demikian Christina enggan memberikan sebarang komen.

sumber


Share:

PM Dijangkiti Virus E.Coli

PM Dijangkiti Virus E.Coli


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak difahamkan terkena jangkitan E.Coli semasa lawatan ke kawasan banjir.

Perkara itu dimaklumkan menerusi Twitter rasmi Pejabat Perdana Menteri.

"Doktor nasihat supaya berehat. Beliau akan kembali bertugas secepat mungkin," tulis kemaskini di laman mikro tersebut.

Sementara itu, Najib menerusi Twitter beliau berkata akan terus memantau perkembangan perasi bantuan banjir dari rumah.

Perdana Menteri baru-baru ini melawat beberapa kawasan yang dilanda banjir selepas pulang daripada bercuti.

E.Coli atau Escherichia Coli ialah penyakit bawaan banjir, merupakan sejenis bakteria yang ditemui dalam usus organisma berdarah panas.

Biarpun kebanyakan jenis E.Coli tidak berbahaya, ada juga yang boleh menyebabkan keracunan makanan yang serius kepada manusia, ia juga menyebabkan jangkitan cirit birit.

sumber


Share:

CEO 1MDB letak jawatan serta-merta

CEO 1MDB letak jawatan serta-merta


SHAH ALAM - Ketua Pegawai Eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Mohd Hazem Abdul Rahman dilaporkan telah meletakkan jawatan serta-merta, hari ini.

Menurut laporan portal berita tempatan, tempatnya bakal diganti oleh pegawai bank Malaysia yang berpangkalan di Abu Dhabi, Arul Kandasamy.

Arul, 38 dilaporkan akan dilantik sebagai Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB.

sumber


Share:

Monday, 5 January 2015

Bos 99 Speedmart Beri Respon Isu Salah Tag Harga

Bos 99 Speedmart Beri Respon Isu Salah Tag Harga


Bos kepada Susulan 99 Speedmart Alam Avenue, Mohd Hafizuddin bin Rahmad telah tampil bagi memberikan penjelasan mengenai pendedahan dari Sabrina mengenai dakwaan pasar raya 99 Speedmart mempamerkan harga yang tidak betul baru-baru ini.

“Merujuk kepada perkara di atas, memang telah berlaku kesilapan di pihak kami. Syarikat kami mempunyai S.O.P yang telah ditetapkan dalam menangani permasalahan seperti ini.

“Semasa kejadian itu, tiada manager di outlet tersebut. Cashier itu merupakan cashier baru dan tidak begitu arif tentang situasi ini.

“Prosedur kami ialah memberikan harga yang rendah sekiranya terdapat perbezaan antara barang yang diimbas dan pelekat harga pada barang jualan. Saya telah meminta maaf dan telah memberi penjelasan kepada Cik Sabrina,” katanya.

sumber


Share:

Sunday, 4 January 2015

(2 GAMBAR) Hanez Suraya & Romie bertunang

Hanez Suraya & Romie bertunang


Sah Hanez Suraya melangsungkan pertunangan selepas Isyak tadi dengan lelaki pilihannya, Romie Razin Adilha.

Majlis diadakan secara tertutup di kediaman keluarga Hanez di Seremban dan dihadiri keluarga terdekat masing masing.

Majlis itu menamatkan teka teki dan tanda tanya yang wujud mengenai spekulasi acara pertunangan mereka.

"Ya... kami baru saja bertunang tadi," katanya yang cantik dengan solekan Chomel dan busana rekaan Fizi Woo.

Ternyata jodoh antara Hanez dan Romie masih kuat biarpun sebelum ini dilaporkan cinta mereka putus di tengah jalan.

Hubungan pasangan ini menjadi perhatian ramai tahun lalu apabila Hanez dikaitkan sebagai perosak rumah tangga Romie dan bekas isterinya yang dikatakan sedang berantakan.

Hanez juga berdepan dengan fasa kejatuhan yang mendadak berikutan kontroversi itu. Beliau bagaimanapun enggan mengenang kisah lalu.

"Saya mahu buka buku baru untuk tahun 2015. Harap yang terbaik untuk hubungan saya dan tunang," katanya.

Hanez Suraya & Romie bertunang

sumber


Share:

(3 GAMBAR) Gadis mangsa toreh selamat bernikah

Gadis mangsa toreh selamat bernikah

Gadis yang menjadi mangsa toreh, Nur Syafiqa Lah, 22 tahun, dikhabarkan sudah selamat bernikah dengan tunangnya, Mohd. Azijja Zafran Zahrani, semalam.

Menerusi laman Instagramnya, @eqahelena, Syafiqa berkongsi beberapa keping gambar majlis pernikahannya dengan kapsyen "Alhamdulillah,syukur. Buat yg penting dlu".

Gadis mangsa toreh selamat bernikah

Gadis mangsa toreh selamat bernikah


Dalam gambar-gambar tersebut, wajah Syafiqa tampak sudah kembali normal dan parut akibat ditoreh juga sudah tidak kelihatan.

Difahamkan, majlis persandingannya akan dilangsungkan tiga bulan lagi.

November lalu, Syafiqa mengalami episod ngeri dalam hidupnya apabila wajahnya ditoreh dan hampir dirogol perompak yang menceroboh rumahnya.

sumber


Share:

Kerana Minat, Wanita Ini Belanja Lebih RM1,000 Sebulan Untuk 20 Ekor Kucing

Kerana Minat, Wanita Ini Belanja Lebih RM1,000 Sebulan Untuk 20 Ekor Kucing
SITI MARDIAH OTHMAN bersama kucing baka Sphnye di Laman Penternakan sempena MAHA 2014 di MAEPS, Serdang

Minat mendalam terhadap kucing membuatkan seorang pelajar, Siti Mardiah Othman, 27, sanggup membelanjakan lebih RM1,000 setiap bulan hanya untuk perbelanjaan makanan haiwan kesayangannya itu.


Siti Mardiah (gambar) yang kini memiliki 20 ekor kucing dari baka Sphnyx, Ocicat, Maine Coon dan Oriental berkata, dia tidak lokek untuk berbelanja kerana minat memelihara haiwan tersebut telah bermula sejak umurnya 10 tahun lagi.

Katanya, kos itu tidak termasuk perbelanjaan lain seperti kemudahan tempat tinggal, barang perhiasan serta keperluan kucing.

“Saya rasa puas menjaga kucing sebab haiwan ini seolah-olah memahami perasaan kita. Malah, menjaga kucing ini juga rasa seperti menjaga anak sendiri,”katanya ketika ditemui dalam Pertandingan Kucing Peringkat Antarabangsa di Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan  (MAHA) 2014, Serdang dekat sini hari ini.

Siti Mardiah berkata, kebanyakan kucing peliharaannya merupakan pemberian daripada rakan-rakan selain dibeli.

Sementara itu, penganjur pertandingan tersebut, Adilah Roose berkata, 132 peserta menyertai pertandingan yang pertama kali diadakan dalam pameran MAHA. Katanya, peserta pertandingan itu menghantar kucing baka tertentu selain daripada kucing jenis biasa.

sumber


Share:

Friday, 2 January 2015

Inilah Gaun Pengantin Paling Mewah Di Dunia

Inilah Gaun Pengantin Paling Mewah Di Dunia


SEJAK tiga tahun lalu, tukang jahit  Gail Be,57, dari Edina di Minnesota, Amerika Syarikat mula mengusahakan sebuah gaun perkahwinan sarat dengan manik terbesar di dunia seberat lebih 181 kilogram dan sepanjang 6 meter.

Baginya, gaun itu merupakan sebuah karya seni dan dia tidak mengharapkan ada pengantin yang akan memakai gaun tersebut. Sebaliknya, dia hanya ingin mempamerkan ciptaan mewahnya itu di muzium.

Mneurut Daily Mail, bagi menyediakan gaun yang dijangka siap sepenuhnya Disember depan, Be mendapatkan bantuan 22 tukang jahit dan menggunakan 995, kaca dan manik kristal yang diperoleh dari seluruh dunia.

“Tujuan saya lakukan ini bukan untuk menjadi kaya. Tetapi ingin menghasilkan suatu hasil seni untuk dikongsi dengan semua orang,”katanya.

sumber


Share:
loading...

Random Posts

Artikel Terbaru

Baca Juga

loading...