COOL : Gua Berwarna-Warni Rusia Diiktiraf Unesco ~ Bila Han Bercerita

Thursday, 23 May 2013

COOL : Gua Berwarna-Warni Rusia Diiktiraf Unesco


Gua Berwarna-Warni Rusia Diiktiraf Unesco

Terdapat gua ajaib di Rusia. Ia adalah gua ais semulajadi yang terukir oleh aliran air panas. Ais terperangkap ke siling gua mengeluarkan seperti cahaya ajaib. Ini sebenarnya adalah gua ais di Semenanjung Kamchatka Rusia. Semenanjung Kamchatka adalah semenanjung 1250 kilometer di Timur Jauh Rusia, dengan kawasan seluas kira-kira 270.000 km2 mengandungi gunung berapi Kamchatka, sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Aliran aliran di bawah ais glasier dan telah terbentuk oleh air panas yang dikaitkan dengan gunung berapi Mutnovsky. Glasier lebur membolehkan cebisan cahaya matahari melalui untuk mewujudkan sebuah gua yang unik berwarna-warni.


Terdapat tiada stalaktit atau stalagmit di dalam gua. Walau bagaimanapun, siling gua di Kamchatka, Rusia telah terbentuk daripada glasier beku. Percaya atau tidak, gua adalah lebih seperti air yang mengalir.


Air, angin, tekanan dan dipanaskan kepada ratusan darjah lava telah membentuk keindahan yang menakjubkan gua, serupa dengan istana ais kisah dongeng Ratu Salji. Yang dipanaskan oleh air gunung berapi cair ais, membentuk terowong panjang dengan begitu nipis yang melalui mereka walaupun cahaya matahari menembusi peti besi. Penglihatan adalah seperti yang cantik kerana ia adalah amat menakjubkan.Share:

0 comments:

Post a Comment

loading...

Spectacular Promotions

Blog Archive

Artikel Random

Artikel Lain

loading...