WAJIB TAHU : Tin Minuman haruslah dibasuh dahulu sebelum diminum ~ Bila Han Bercerita

Thursday, 21 June 2012

WAJIB TAHU : Tin Minuman haruslah dibasuh dahulu sebelum diminum


Tin Minuman haruslah dibasuh dahulu sebelum diminum


Korang mesti pelik kan,kenapa nak kena basuh tin miuman tu.bukan ada bakteria pon.ek?betul ke?who says? nak habaq mai.tadi aku blogwalking dari forum ke forum,fb group ke email.penat merayau,terjumpa benda ni.diminta untuk share..laporan dan ulasan sepenuhnya berbahasa indonesia.mari kita ikuti laporan ini.tanpa diedit.harap orang malaysia faham lah ye.hari2 layan sinetron.mari kita ikuti

Pada Hari Minggu Satu Keluarga bertemasya dengan membawa beberapa tin minuman.Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dibawa ke rumah sakit dan ditempatkan di Ruang Intensive Care Unit (ICU).


Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena Leptospirosis. Hal ini terlacak pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas. Hasil ujian menunjukkan tin tersebut telah terinfeksi urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira.


Sangat dianjurkan agar membilas secara merata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Tin biasanya disimpan di dalam gudang dan langsung diantarkan ke kedai2 tanpa dibersihkan. Sebuah penelitian menunjukkan bahwa bahagian atas semua tin minuman lebih terkontaminasi dibandingkan tandas awam (penuh kuman dan bakteria.)


Jadi, bersihkan dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecelakaan fatal.

P/s :tapi setahu aku kalau dah dibungkus berkarton2 ada plastik.sampai kedai.terus masuk peti ais.mungkin sebab dia kata hari temasya,tin2 semua letak luar.apa2 pon sila berhati2 dan share dengan semua kenalan terutama keluarga :)
Share:

0 comments:

Post a Comment

loading...

Random Posts

Artikel Terbaru

Baca Juga

loading...