COOL : "Melody Road", Jalan Yang Mengeluarkan Muzik Di Jepun ~ Bila Han Bercerita

Sunday, 4 November 2012

COOL : "Melody Road", Jalan Yang Mengeluarkan Muzik Di Jepun


"Melody Road", Jalan Yang Mengeluarkan Muzik Di Jepun

Teori di sebalik Jalan Raya Muzikal ini amat mudah: apabila sebuah kereta dipandu  sepanjang jalan yang mempunyai banyak siri alur yang dipotong diatasnya, ia akan mewujudkan resonans atau gema bunyi apabila tayar kenderaan berulangkali melepasi alur berkenaan. Sebagai contoh, anda mungkin pernah mengalami pengalaman ini semasa memandu di atas garisan kuning sebelum melepasi bonggol di atas jalan raya.

Jalan raya muzikal ini telah direka oleh Encik Shinoda, yang bekerja di Institut Penyelidikan Perindustrian Hokkaido dan beliau mengambil masa yang agak panjang bagi merealisasikan teori resonansnya dalam cara yang unik.

Shinoda mendapati bahawa dengan mengubah jarak antara alur yang dipotong, ia akan mengeluarkan bunyi yang berbeza. Ia kelihatan amat serupa dengan aplikasi yang digunakan dalam kotak muzik lama di mana logam pada gelung muzik ditebuk dengan jarak yang berbeza bagi mengeluarkan tona bunyi yang menghasilkan muzik.

Lagu yang dimainkan tersebut mungkin tidak sesedap muzik yang dimainkan melalui radio dan pemain CD, namun memandangkan ia dimainkan oleh kumpulan "Goodyear Orchestra", ia tidak lah teruk sangat.

Jalan Raya Muzikal ini terletak di wilayah Hokkaido, Wakayama dan Gunma dan telah ditanda melalui papan tanda di tepi jalan raya dan "note" lagu itu sendiri telah dicat dengan berwarna-warni di atas jalan tersebut.

Pemandu perlu peka kerana kelajuan yang ideal bagi mendengar lagu yang di atas jalan raya tersebut ialah dengan mengekalkan kelajuan pada 28 mph.

"Melody Road", Jalan Yang Mengeluarkan Muzik Di Jepun

"Melody Road", Jalan Yang Mengeluarkan Muzik Di Jepun


"Melody Road", Jalan Yang Mengeluarkan Muzik Di Jepun

"Melody Road", Jalan Yang Mengeluarkan Muzik Di Jepun

mari kita ikuti video dibawah pulasumber

P/s : Mengapakah Jepun terlalu awesome ?? tidak cukup kah dengan jalan raya yang extremely hancur akibat gempa.dapat dibaiki dalam tempoh 4 hari..kini jalan raya yang bermolodi ..kreatif habis woo..jauh lebih maju tapi sayang.porno berleluasa..jika dizinkan nak try duk sana beberapa tahun.kenal culture dorang sume.wohoo

Share:

1 comment:

loading...

Spectacular Promotions

Blog Archive

Artikel Random

Artikel Lain

loading...