10 Filem Seram Yang Diinspirasikan Dari Kisah Benar ~ Bila Han Bercerita

Tuesday, 28 October 2014

10 Filem Seram Yang Diinspirasikan Dari Kisah Benar

Tahukah anda terdapat beberapa filem seram yang pernah kita tonton sebenarnya berdasarkan kisah benar? Berikut adalah 10 filem seram diinspirasikan dari kisah benar.

1. Child's Play (1988)


child play

Patung pembunuh yang dikenali sebagai Chucky adalah berdasarkan kisah benar sebuah patung bernama Robert the Doll. Patung tersebut dikatakan telah dirasuk oleh roh jahat. Patung Robert itu dikatakan boleh bercakap, berjalan dan berlari serta menyerang seorang pembantu dengan pisau.

2. The Exorcism of Emily Rose (2005)

10 Filem Seram Yang Diinspirasikan Dari Kisah Benar

Remaja 17 tahun Anneliese Michel dikatakan telah dirasuk oleh syaitan pada tahun 1968. Anneliese dilaporkan selalu menyalak seperti anjing dan juga memakan labah-labah dan burung. Beliau melakukan upacara menghalau syaitan tersebut namun umurnya tidak panjang dan mati selepas upacara itu. Salah satu babak dalam filem berkenaan dikatakan merupakan rakaman asal ketika upacara menghalau syaitan.

3. The Hills Have Eyes (1977/2006)

10 Filem Seram Yang Diinspirasikan Dari Kisah Benar

Filem ini berkisah sebuah keluarga yang telah diserang oleh 'mutant' ketika mengalami kerosakan di tengah padang pasir. Filem yang berdasarkan sebuah kisah dimana terdapat satu kaum kanibal di Scotland yang tinggal di sebuah gua yang telah memakan lebih 1,000 orang pada tahun 1700.

4. Amityville Horror (1979)


Pintu dihempas, hantu dan lalat yang banyak, kisah Amityville mengenai pasangan yang baru berkahwin iaitu George dan Kathy Lutz. Mereka mendapat tahu rumah yang mereka beli dengan murah iaitu "High Hopes" sebenarnya berhantu. Mereka berpindah kesitu 13 bulan selepas pemilik sebelumnya Robert DeFeo Jr membunuh 6 ahli keluarganya. Setelah 28 hari tinggal di rumah berkenaan, pasangan Lutz akhirnya berpindah kerana tidak tahan diganggu.

5. Open Water (2003)

10 Filem Seram Yang Diinspirasikan Dari Kisah Benar

Berdasarkah kisah benar pasangan Tom dan Eileen Lonergan yang terdampar di lautan berdekatan Great Barrier Reef. Bot yang mereka naiki semasa menyelam telah meninggalkan mereka tanpa sengaja. Mereka berdua tidak dapat dijumpai walaupun usaha besar-besaran mencari mereka dilancarkan.

6. The Conjuring (2013)


the conjuring real stories

Berkisahkan sebuah rumah yang berhantu di Rhode Island pada tahun 1970an. Penyiasat paranormal terkenal Ed & Lorraine Warren mendakwa roh jahat muncul di rumah berkenaan pada setiap hari pada waktu 5.15 pagi. Banyak kejadian yang menakutkan terjadi kepada keluarga tersebut. Roh Batsheba Sherman yang dikatakan mengganggu keluarga Perron dikatakan sebagai seorang ahli sihir.

7. The Girl Next Door (2007)

10 Filem Seram Yang Diinspirasikan Dari Kisah Benar

Kisah ini berdasarkan kisah Gertrude Baniszewski yang telah mengikat Sylvia Wilkens di rumahnya pada tahun 1965. Gertrude kemudian memukul, membakar dan membiarkan Sylvia kelaparan sehinggalah Sylvia mati.

8. Dracula

Dracula real story

Dracula sebenarnya berdasarkan kisah putera Romania bernama Vlad the Impaler. Vlad akan menyucuk mangsa dengan pancang sehingga organ penting mangsa berlubang. Ini menyebabkan mangsa beliau akan mengalami kematian yang perlahan dan menyeksakan.

9. Psycho (1960)

10 Filem Seram Yang Diinspirasikan Dari Kisah Benar

Karakter Norman Bates yang suka membunuh wanita ialah berdasarkan pembunuh siri di Amerika bernama Ed Gein. Pada tahun 1950an, Gein akan melawat tanah perkuburan dan akan menggali mayat yang menyerupai emaknya.

10. Silence of The Lambs (1991)

10 Filem Seram Yang Diinspirasikan Dari Kisah Benar

Watak Buffalo Bill dalam filem ini diambil dari kisah seorang pembunuh bersiri yang sakit jiwa, Ted Bundy. Seperti Bill, Bundy juga akan membuat dirinya seperti tercedera untuk menarik wanita sebelum menculik dan membunuh wanita berkenaan.


sumber


Share:

0 comments:

Post a Comment

loading...

Spectacular Promotions

Blog Archive

Artikel Random

Artikel Lain

loading...