GAMBAR SEKITAR PENJARA PUDU ~ Bila Han Bercerita

Sunday, 1 July 2012

GAMBAR SEKITAR PENJARA PUDU

GAMBAR SEKITAR PENJARA PUDU


Seperti yang kita tahu,Penjara Pudu merupakan penjara paling lama di Kuala Lumpur yang dibina pada tahun 1891 dan digunapakai pada 1895 dan telah pon dirobohkan pada 22/6/2010(117 tahun pada 2012) fuh,giler kentang!

Ianya bakal menjadi tempat sejarah atau monumen yang dapat ditinggalkan dan dipertontonkan pada generasi akan datang,dan kali ini aku sedut seberapa mungkin gambar sekitar penjara pudu sebelum dirobohkan,dan keadaan didalam penjara

(bukan senang nak dapat tangkap gambar bahagian dalam penjara..kerana kita tahu.penjara merupakan tempat banduan dihukum,hanya pegawai tertentu yang dapat mengambil gambar atau penjara tersebut dirobohkan,dan tidak digunakan lagi serta lawatan dipenjara)dan sebelum tu,aku lupa pada tahun bila.tapi sebelum penjara ini dirobohkan dan banduan2 dipindahkan,pihak penjara memberi peluang kepada orang ramai untuk melawat  penjara ni,apa2 pon jom usha gambar random PUDU JAIL THE MALAYSIAN LEGENDARY HISTORY :)


suatu ketika dahulu penjara diperbaharui dan dicat semula




washroom,sekarang dah kena pecah
















tempat gunting rambut banduan

watch tower,tempat pemerhati polis

pejabat polis



luahan hati banduan








Klinik buat banduan

luahan banduan

kawasan luar penjara

pintu masuk kedua selepas pintu utama,gambar terbaru,rumput memanjang


gambar 1941.RARE

gambar diambil pada 1941,dan masih ada pada 2012

bahagian dalam penjara pada 1942,masih dikekalkan dengan sedikit penambahan sebelum dirobohkan pada 2010

pada awal penubuhan,jalan raya tiada,rakyat menggunakan basikal

gambar rare gile,ntah umo bape dia.huhu

1940 pintu masuk kedua selepas pintu utama dihapan




Jika diperhatikan pintu kedua (gambar second last),rujuk gambar2 diatas.penjara mengalami perubahan dari penambahbaikan,dari tidak berdawai,sehingga didawaikan,RARE.banyak sejarah 

P/s :banyak lagi gambar penjara pudu,tapi tak sempat upload kerana terlalu banyak,serta ada juga gambar saat2 penjara pudu dirobohkan,insyallah kalau diberi kesempatan aku akan upload lagi gambar version 2.sambungan dari entri ini.kalau tiada ini sahaja.hehe :P

Gambar Diambil dari pelbagai sumber
Share:

2 comments:

  1. nice. did you capture some of the pictures?

    ReplyDelete
  2. @ef.ae thanks for the response,yes i am.i captured some of the pictures and some of them i just copied from the google,:)

    ReplyDelete

loading...

Random Posts

Artikel Terbaru

Baca Juga

loading...