Wang Kertas Baru Digunakan Isnin Ini ?? Sedikit ciri2 tentang wang kertas baru ~ Bila Han Bercerita

Thursday, 12 July 2012

Wang Kertas Baru Digunakan Isnin Ini ?? Sedikit ciri2 tentang wang kertas baru


Wang Kertas Baru


Seperti yang kita tahu,wang kertas baru sudah pon dicetak dan gambar post wang kertas baru telah tersebar di internet dan dimerata2 tempat.namun kita masih tertanya2 bila wang kertas baru ini akan digunakan,dan antara info yang dapat disedut dari forblogger mengatakan bahawa wang tersbut bakal di gunakan isnin ini.masih menjadi tanda tanya.Sebelum itu mari kita ikuti serba sedikit ciri2 wang kertas baru.

Wang kertas baru itu dilengkapi dengan teknologi wang kertas terkini untuk meningkatkan ciri-ciri keselamatan.

Teknologi baru ini termasuk imej tanda bayang, tingkap pandang telus, potret tera air dengan piksel dan angka, benang keselamatan dengan warna berubah-ubah, benang kanta mikro, tanda pandang telus dan petak kilat berwarna, kata bank pusat itu dalam satu kenyataan, Khamis.

Bertema “Keunikan Malaysia”, wang kertas terbaharu itu diinspirasikan daripada kepelbagaian budaya, warisan dan alam semulajadi negara. Bank Negara berkata mereka yang cacat penglihatan juga boleh menggunakan ciri-ciri spesifik seperti pengenalan sentuhan untuk mengenalpasti dan membezakan not berlainan.

Siri wang kertas baharu itu adalah dalam not RM1, RM5, RM10, RM20 dan RM100.Wang kertas RM20 diperkenalkan semula dalam siri baharu ini dan substrat polimer digunakan untuk wang kertas RM1 dan RM5.

Bank Negara menggalakkan semua syarikat berkaitan untuk mempercepatkan adaptasi mesin mereka untuk menerima wang kertas siri baharu ini untuk kemudahan orang ramai. Wang kertas siri baharu ini akan berada dalam edaran bersama-sama wang kertas sedia ada yang kekal sah.

forblogger
Share:

0 comments:

Post a Comment

loading...

Spectacular Promotions

Blog Archive

Artikel Random

Artikel Lain

loading...