PM Singapura terima ugutan bunuh di Facebook ~ Bila Han Bercerita

Tuesday, 10 February 2015

PM Singapura terima ugutan bunuh di Facebook

PM Singapura terima ugutan bunuh di Facebook


SINGAPURA – Polis pulau ini menyatakan semalam bahawa pihaknya menyiasat beberapa gambar peluru di laman sosial Facebook yang ditujukan kepada Perdana Menteri, Lee Hsien Loong.

“Kami mengesahkan laporan polis sudah dibuat dan siasatan masih dijalankan,” kata seorang jurucakap Pasukan Polis Singapura tanpa mengulas lanjut.

Sehingga kini, ugutan dalam talian jarang berlaku di pulau ini yang dianggap antara masyarakat paling selamat di dunia. Malah, negara ini memiliki undang-undang kawalan senjata api yang ketat.

Kandungan muka surat Facebook GM Phoneix pada Jumaat lalu menunjukkan gambar sebutir peluru diletakkan pada fabrik bersama keterangan: “Hsien Loong marilah bermain. Cari saya jika kamu dapat kerana peluru ini akan menembusi kepala kamu tidak lama lagi.”

“Saya terlupa sesuatu. Ada seorang lelaki memakai penutup kepala hitam meninggalkan sebutir bom di Lapangan Terbang Changi, tak pasti pula di dalam beg mana,” tambahnya.

Mesej kedua pada Sabtu lalu pula menunjukkan gambar dua butir peluru dalam sebuah majalah.

“Hsien Loong setiap orang berhak mendapat peluang kedua,” kata keterangan yang disertakan.

Mesej ketiga kelmarin menunjukkan paparan skrin bersama notis bahawa muka surat itu telah dilaporkan kepada pihak pengurusan Facebook kerana mempromosi penjualan senjata api, manakala pembacanya pula terhad kepada golongan berusia 18 tahun dan ke atas.

Komen pentadbir akaun Facebook GM Phoenix pula tertera perkataan ‘Lmao’ yang bermaksud ketawa terbahak-bahak.

Bagaimanapun, semua tiga mesej itu yang memiliki tag akaun Facebook rasmi Hsien Loong, masih tertera pada laman GM Phoenix setakat semalam.

Di bawah Akta Jenayah Senjata Api Singapura, sesiapa yang memiliki senjata api atau peluru secara haram boleh dipenjara antara lima hingga 10 tahun dan dikenakan sekurang-kurangnya enam sebatan.

Mereka yang didapati bersalah menggunakan senjata api haram pula boleh dihukum mati.

Laman Facebook GM Phoenix yang mempunyai seramai 7,970 pengikut mengandungi pelbagai kandungan mengenai permainan dalam talian yang dikemas kini secara berkala.

sumber


Share:

1 comment:

  1. Kami ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan KI ANGEN DARWO dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi KI ANGEN DARWO dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan KI ANGEN DARWO meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan KI ANGEN DARWO kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik KI ANGEN DARWO sekali lagi makasih yaa KI dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja KI ANGEN DARWO DI 0 8 5 3 2 5 2 9 1 9 9 9 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW

    ReplyDelete

loading...

Spectacular Promotions

Blog Archive

Artikel Random

Artikel Lain

loading...