Paris Plages : Pantai Yang Rare di Tepi Sungai Paris ~ Bila Han Bercerita

Sunday, 14 May 2017

Paris Plages : Pantai Yang Rare di Tepi Sungai Paris

Pantai Yang Rare di Tepi Sungai Paris

Setiap tahun sejak tahun 2002, sebahagian daripada kawasan pejalan kaki di sepanjang Sungai Seine, di tengah-tengah Paris, berubah menjadi pantai dalam acara musim panas popular dipanggil Paris Plages, yang bermaksud "Paris Beach" dalam bahasa Perancis.


Beribu-ribu tan pasir diimport bersama-sama dengan pokok-pokok sawit bersaiz penuh, kerusi pantai dan kereta pos-lounge untuk mewujudkan pantai sepenuhnya, masing-masing dengan tema yang berbeza.

Paris Plages adalah ilham Datuk Bandar Paris Bertrand Delanoe, yang telah mencipta skim untuk menyediakan suasana tepi pantai kepada penduduk Paris yang terperangkap dalam bandar semasa cuti musim panas.

Pada mulanya hanya terdapat satu pantai. Kemudian pantai kedua dibuka pada tahun 2006. Pada tahun berikutnya, lokasi yang ketiga telah ditambah di sepanjang terusan yang indah yang dikenali sebagai "Bassin de la Villette", di timur laut Paris. Pantai yang paling popular dan sesak terletak di tebing kanan Sungai Seine, dan menjangkau selama 3 kilometer pada tahun 2015.

Pantai Yang Rare di Tepi Sungai Paris

Pantai Yang Rare di Tepi Sungai Paris

paris flages 2010

Pantai Yang Rare di Tepi Sungai Paris

paris flages


Share:

0 comments:

Post a Comment

loading...

Spectacular Promotions

Blog Archive

Artikel Random

Artikel Lain

loading...