Fakta: 7 Pokok Yang Paling Berbahaya Di Dunia ~ Bila Han Bercerita

Monday, 3 November 2014

Fakta: 7 Pokok Yang Paling Berbahaya Di Dunia


1. The Manchineel

7 Pokok Yang Paling Berbahaya Di Dunia

Pada hari ini, pokok tersebut dikenali sebagai "manzanilla de la muerte" dalam bahasa Sepanyol yang membawa maksud "little apple of death". Apa yang menakutkan, buah pokok ini kelihatan sama seakan-akan seperti buah epal. Pokok ini boleh ditemui di sekitar kawasan Hemisphera Barat iaitu di Bahamas, Florida dan sekitar pantai Carribbean. Apa yang menjadikan tumbuhan ini berbahaya ada lah getahnya yang mengandungi bahan phorbol, yang boleh mendatangkan keradangan pada kulit yang serius. Manakala, sekiranya pokok ini dibakar, asapnya boleh menyebabkan pedih pada mata dan buta sekiranya terkena pada organ berkenaan. Buahnya pula mengandungi racun berbahaya dan boleh membawa maut sekiranya dimakan.

2. The Apple Tree

7 Pokok Yang Paling Berbahaya Di Dunia


Pada sebilangan orang, ia mungkin kedengaran pelik tetapi tumbuhan seperti epal boleh mendatangkan kemudaratan. Dengan memakan biji epal pada kadar yang berlebihan boleh membawa maut. Hal ini kerana biji epal mengandungi bahan Cyanogenic Glycosides, yang beracun.

3. The European Yew

7 Pokok Yang Paling Berbahaya Di Dunia


Pokok ini lazim ditemui di Eropah, Timur Tengah dan Afrika Barat-Utara. Semua bahagian tumbuhan ini adalah beracun dan boleh menyebabkan kematian. Satu-satunya bahagian pokok ini yang selamat dimakan untuk burung adalah aril merah yang mengelilingi biji benih. Terdapat kes-kes di mana mereka yang ingin membunuh diri akan memakan biji benih pokok ini. Bahan toksik pada tumbuhan terdiri dari bahan yang dikenali sebagai taxanes.

4. The Doll's Eye

7 Pokok Yang Paling Berbahaya Di Dunia


The Doll's Eye merupakan tumbuhan ganjil yang mempunyai rupa yang pelik. Tumbuhan ini amat berbahaya kerana mengandungi toksin kardiogenik, yang membawa kesan sedatif ke atas otot jantung. Ia boleh mengakibatkan sakit pada jantung yang selalunya berakhir dengan kematian. Habitat tumbuhan ini adalah dikawasan hutan campuran dan hutan berkayu keras. Ia boleh mencapai ketinggian kira-kira 2 kaki dan 3 kaki diameter. Ia boleh ditemui di kawasan Amerika Utara.

5. The Stinging Tree

7 Pokok Yang Paling Berbahaya Di Dunia

Tumbuhan berbahaya ini berasal dari Indonesia dan Queensland di Australia. Ia boleh menyebabkan kematian dengan hanya menyentuh mana-mana bahagian tumbuhan berkenaan. Pokok ini merupakan spesies Dendrocnide. Ia boleh membesar sehingga 131 kaki serta mempunyai bulu-bulu halus pada daunnya yang boleh menyebabkan tindak balas yang teruk pada kulit. Masyarakat asli Australia menggunakan tumbuhan ini untuk membuat garisan dan jaring.

6. The Suicide Tree

7 Pokok Yang Paling Berbahaya Di Dunia


Pokok ini mendapat namanya berikutan ramai orang akan memakan buahnya bagi tujuan membunuh diri. Nama saintifik tumbuhan ini adalah Cerbera Odollam dan ia boleh ditemui di India dan kawasan Asia Selatan. Kawasan berpaya merupakan zon prolifik yang sesuai untuk hidupan ini. Bunganya berwarna putih cantik dan buahnya seakan-akan buah mangga apabila matang. Buah-buahan pokok ini mengandungi bahan cerberin iaitu toksin kuat yang menyebabkan gangguan pada rentak jantung dan kematian. Walaubagaimana pun, pokok ini digunakan untuk membuat deodoran dan racun boi-serangga.

7. The Sandbox Tree

7 Pokok Yang Paling Berbahaya Di Dunia


The Sandbox Tree merupakan spesies Hura Crepitans dan boleh ditemui di Asia Selatan dan Amerika Utara. Ia mempunyai batang berwarna gelap dan duri-duri tajam. Ia juga boleh mencapai ketinggian 200 kaki manakala daun nya yang bujur boleh mencapai ukuran 2 kaki lebar. Buah-buahnya menggunakan agen cambahan berupa letupan bagi menyebarkan biji benih. Kelajuan biji benih selepas meletup boleh mencapai kelajuan setinggi 70 meter per saat, merupakan sesuatu yang berbahaya pada manusia. Pokok ini turut menghasilkan sap getah yang mempunyai tahap racun yang tinggi.

sumber


Share:

0 comments:

Post a Comment

loading...

Spectacular Promotions

Blog Archive

Artikel Random

Artikel Lain

loading...