Monday 3 November 2014
Home »
Info dan Fakta
» Fakta! Kesan Makan Asam Atau Jeruk Terlampau Banyak
Fakta! Kesan Makan Asam Atau Jeruk Terlampau Banyak
Walaupun sejak kebelakangan ini jeruk mangga asam boi bercili menjadi pujaan hati bagi penggemar jeruk, namun perlulah di beri peringatan bahawa makan terlampau banyak jeruk atau asam boleh mengundang kecelakaan pada dalaman tubuh badan kita.
Kalau nak makan dalam kadar yang sedikit, tidak mengapa. Yang tidak eloknya, jangan amalkan selalu makan jeruk atau asam ini kerana asam dan jeruk bukanlah makanan segar dan banyak khasiatnya terhakis semasa process penghasilannya. Selain itu, vitamin C dalam buah buah jeruk juga terhapus.
Di bawah ini adalah beberapa kesan makan asam atau jeruk dalam kadar yang terlampau banyak. Jom baca dan sediakan payung sebelum hujan
KESAN MAKAN ASAM ATAU JERUK TERLAMPAU BANYAK
1) Ia mengandungi kandungan garam dan gula yang tinggi. Boleh mengundang kepada penyakit kencing manis atau diabetes
2) Pengawet yang digunakan amat berbahaya kepada kesihatan
3) Pengawet seperti asid benzoik boleh memberi kesan kepada hati dan buah pinggang
4) Dalam sesetengah keadaan, pengilang menggunakan pengawet berbahaya. Contohnya jeruk dari Thailand menggunakan formalin (pengawet untuk mayat) supaya jeruk tahan lama.
5) Pewarna yang digunakan boleh mengakibatkan alahan.
6) Jika pewarnanya terlalu kuat, boleh mengakibatkan kerengsaan pada perut dan kulit.
7) Namun, ramai mendakwa asam dan jeruk boleh menghilangkan pening dan mual dalam perjalanan dan mengatasi mabuk hamil.
8) Asam dan jeruk yang diambil berlebihan semasa mengandungi ditakuti akan menjejaskan kesihatan diri dan kandungan.
9) Menghakis dinding pada perut dan usus-usus di bahagian abdomen kita
10) Boleh menyebabkan seseorang itu menjadi pelupa
11) Boleh menumpulkan ketajaman gigi sebab kadar asid yang tinggi
sumber
loading...
0 comments:
Post a Comment